Vitamina B6

Vitamina B6 sau piridoxină este o vitamină hidrosolubilă ce rezistă la căldură, dar nu face o pereche bună cu lumina. Pentru că face parte din familia complexului de vitamine B, are în fișa postului procedura de metabolizare a grăsimilor și transformarea lor în proteine.

Vitamina B6Pe lângă sprijinirea metabolismului, vitamina B6 joacă un rol esențial în activitatea sistemului nervos. Vitamina B6 creează un anumit tip de molecule (acest proces nu ar putea avea loc în lipsa vitaminei B6), prin care sistemul nostru nervos transmite mesaje de la un nerv la altul.

Cu ce ne mai ajută pe noi vitamina B6?

Organismul nostru folosește vitamina B6 pentru a forma globule roșii, dar este și un factor esențial care ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Vitamina B6 ajută și la ”curățirea” sănătății noastre psihice contribuind la tratarea depresiei, afecțiunilor emoționale și nervoase.

În tratamentul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, este inclusă și vitamina B6. De ce? Vitamina B6 are capacitatea de controla nivelul de grăsime ce se depozitează pe artere și în inimă.

Vitamina B6 este un stimulent muscular și un element esențial în tratarea artritei. Pe lângă acest aspect, vitamina B6 poate fi considerat un ”oftalmolog profesionist”, prevenind afecțiunile oculare ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

În plus, vitamina B6 vine în ajutorul femeilor, atât prin ameliorarea sindromului premenstrual, cât și prin eliminarea senzațiilor de grețuri matinale în cazul gravidelor.

Pentru că vitamina B6 este implicată direct în procesul de metabolizare a enzimelor din organismul uman, vitamina B6 ne întărește sistemul nostru imunitar, ferindu-ne de numeroase infecții.

Vitamina B6 poate fi găsită în alimente variate pe toate gusturile, cum ar fi banane, ardei gras, drojdie de bere, ananas, avocado, conopidă, soia, praz, usturoi, morcovi, dar și carne de vită, pui, somon etc.

Corpul nostru ne transmite un mesaj atunci când suferim de un deficit de vitamină B6 prin:

  • insomnie, dar și o oboseală;
  • tulburări neurologice;
  • anemie;
  • slăbiciune musculară;
  • stări de iritabilitate;
  • căderea părului;
  • piele uscată, eczeme sau dermatită seboreică.

În cazul în care ne aflăm la polul opus, excesul de vitamina B6 în organismul nostru se manifestă prin tulburări motorii, arsuri stomacale sau fotosensibilitate. Acest lucru se întâmplă în cazuri foarte rare și doar în cazul administrării unei doze ridicate de vitamina B6.

Cum este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi, este bine de știut că doza necesară de vitamina B6 pentru sugarii până în 6 luni este de 0,1 mg, copiii de 1-3 ani au nevoie de 0,5 mg, copiii între 4-8 ani de 0,6 mg, adolescenții necesită 1,2 – 1,3 mg, adulții de 1,3 mg, iar persoanele peste 65 de ani au nevoie de 1,5 – 1,7 mg.

Vitamina B6 este o piesă esențială pentru tabla de șah a organismului nostru, ajutând și creând legături cu diverse proceduri ce implică funcționarea normală a corpului nostru.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*