DESPRE VITAMINE

Vitaminele sunt substanţe chimice organice, necesare organismului uman pentru a fi sănătos şi pentru a se păstra în echilibru.

Multivitamine

Vitaminele umane sunt 13. Acestea sunt împărţite în două grupe. Prima grupă cuprinde patru vitamine solubile în  grăsimi (A, D, E şi K), iar a doua grupă este cea  a celor nouă  vitamine solubile în apă (opt vitamine B  şi vitamina C).

Denumirile vitaminelor umane sunt următoarele A-retinol, B1-tiamină, B2-riboflavină, B3-niacină, B4-acid pantoteic, B6-piridoxină, B7-biotină, B9-acid folic, B12-cianocobalamină, C-acid ascorbic, D1-4,  E-tocoferol, K-naftoquinonă.

Rolul vitaminelor este acela de a menţine sănătatea celulelor, de a susţine procesele de la nivelul organismului, buna funcţionare a organelor, impulsurile nervoase  şi echilibrul general.

Sursa cea mai bună de vitamine trebuie asigurată prin intermediul alimentaţiei.

10 surse de vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic face parte din categoria vitaminelor hidrosolubile, care se dizolvă în apă. Acesta are roluri importante în organism, printre cele mai cunoscute fiind susținerea imunității și proprietățile antioxidante puternice. Necesarul zilnic în cazul femeilor este de 75 mg, iar în cazul bărbaților, de 90 mg. Persoanele […] mai mult »

De ce este importantă lectura în dezvoltarea copiilor

De ce este importantă lectura în dezvoltarea copiilor

Un studiu realizat în Statele Unite, în anul 2019, a analizat legătura dintre mediile familiale care încurajează lectura – acces la cărți, citit cu voce tare, citit împreună cu părinții – și activitatea creierului. La studiu au participat 47 de copii cu vârsta între 3 și 5 ani, iar imaginile obținute […] mai mult »

Vitamina C Un miracol pentru o viață sănătoasă

Vitamina C: Un miracol pentru o viață sănătoasă

Vitamina C este considerată un miracol pentru sănătatea noastră. Beneficiile acestui nutrient esențial sunt incontestabile pe tot parcursul vieții. De aceea este important să-i asigurăm copilului aportul necesar pentru a-i clădi un organism puternic. Pe lângă rolul uriaș pe care îl are în creșterea imunității, Vitamina C are și un […] mai mult »