2 preparate de post bogate în vitamine care se gătesc repede și ușor

Regimul nostru alimentar poate fi îmbogățit cu nenumărate preparate care nu au nici urmă de carne și de lactate.

Fie că doriți să țineți câteva zile de post, să încercați o metodă sănătoasă de a pierde din kilogramele în plus, să puneți pe masă alimente cât mai puțin procesate sau că doriți să vedeți ce obișnuiesc să mănânce vegetarienii sau veganii, vă propunem în rândurile următoare două idei de preparate care sunt bogate în vitamine, minerale, substanțe nutritive și grăsimi esențiale:

  1. Batoane cu semințe. Rafturile magazinelor sunt pline cu batoane energizante. Le puteți găsi sub denumirea de „energy bar”, „felii de cereale”, „batoane de slăbit” și așa mai departe. Însă, cele mai sănătoase batoane sunt destul de scumpe, iar cele care sunt mai accesibile la preț, fie nu sunt gustoase, fie nu sunt nici pe departe sănătoase, adică au foarte mult zahăr, coloranți, conservanți sau amelioratori de gust. Puteți prepara acasă cele mai delicioase și sănătoase batoane în cel mai scurt timp, folosind un mărunțitor standard sau un blender, precum sunt cele de aici. Pentru 16 batoane, veți avea nevoie de 1 ceașcă de făină de ovăz, 1 ceașcă de făină de orz,3 linguri de miez de nucă, 3 linguri de caju, 3 linguri de migdale și câte 3 linguri din următoarele semințe: floarea soarelui, dovleac, susan, chia, in, cânepă. Veți mai avea nevoie de 3 linguri de unt de arahide, 3 linguri de miere de albine și puțin lapte vegetal. Tot ce trebuie să faceți este să mărunțiți nucile și semințele cu ajutorul mărunțitorului sau blenderului. În general, semințele și nucile sunt mărunțite în doar câteva secunde. Într-un bol, amestecați făina, nucile, semințele, mierea de albine și untul de arahide și formați un aluat compact. Dacă vi se pare că ingredientele nu se leagă bine sau aluatul este prea tare, turnați câte puțin lapte vegetal. După ce ați obținut o compoziție compactă, formați batoane dreptunghiulare și puneți-le pe un platou. Într-un vas, topiți la bain-marie jumătate de ciocolată amăruie și treceți apoi batoanele prin ciocolata topită. Lăsați batoanele pe platou să se întărească puțin, după care le puteți pune într-o caserolă cu capac și le puteți da la frigider. Se păstrează foarte bine chiar și două-trei săptămâni. Ingredientele nu sunt bătute în cuie. Dacă nu aveți sau nu găsiți în magazin făină de orz sau de ovăz, puteți folosi fulgi de orz și de ovăz pe care îi mărunțiți în blender. La fel de bine puteți adăuga făină de in, fulgi de secară sau tărâțe de psyllium. La fel de bine, puteți jongla cu nucile și cu semințele, adăugând nucile și semințele preferate sau eliminând din cele pe care nu le aveți. Pe lângă unt de arahide, puteți pune și puțin unt de migdale sau două linguri de tahini. În loc de miere, le puteți îndulci cu stafide și curmale lăsate peste noapte la înmuiat. Puteți adăuga cipsuri de ciocolată, polen, cacao nibs sau merișoare. Este o rețetă versatilă și fiecare o poate adapta în funcție de ingredientele pe care le are la dispoziție.
  2. Chifteluțe de năut. Este vorba despre celebrele chifteluțe falafel, atât de delicioase încât în multe țări se vând în lipii ca mâncare stradală. Deși aceste chifteluțe se pot face și din năut deja fiert, cel mai bine este să le faceți din năut crud, ținut peste noapte la înmuiat. În acest fel, puteți fi siguri că vor rămâne întregi în tigaie sau în tavă, dacă preferați să le coaceți la cuptor. Pentru această rețetă, veți avea nevoie de 200 de grame de năut, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, sare, piper și pătrunjel proaspăt. Din nou, puteți apela la o serie de trucuri în bucătărie care ușurează prepararea alimentelor. În acest caz, folosiți din nou mărunțitorul pentru a toca rapid ceapa și usturoiul. Cu ajutorul unui blender de mână, pasați năutul. Peste năutul pasat, adăugați ceapa, usturoiul, pătrunjelul tocat mărunt și condimentați după gust cu sare și piper. Dacă ați obținut o compoziție prea lichidă, adăugați puțină făină integrală de grâu sau puțină făină de in. Formați apoi chifteluțele și prăjiți-le în ulei de măsline încins sau le puteți da la cuptor pentru 20-25 de minute la 200 de grade. Se pot servi în lipii sau alături de alte garnituri, cum ar fi cartofi la cuptor, bulgur sau cuscus cu legume sau paste cu sos proaspăt de roșii.

De foarte multe ori, preparatele de post sunt atât de delicioase și de sățioase, încât nici nu veți simți nevoia de carne și nici nu veți avea nevoie de proteine din sursă animală. Fie că doriți să  adoptați o zi fără carne, că sunteți în căutare de noi preparate sănătoase pentru perioada postului sau doriți să consumați mai multe nuci, semințe și leguminoase, aceste rețete sunt simple, rapide și oferă beneficii imense stării noastre generale de sănătate.

 

 

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*