Preșcolarii par să fie tot timpul în mișcare, așa că ideea de a-i încuraja să facă anumite activități specifice pare inutilă. Totuși, este important ca părinții să se asigure că cei mici se mișcă destul, mai ales că desenele animate sau jocurile video îi pot ține prea mult în fața ecranelor. De asemenea, obișnuința de a face activități fizice se învață încă de la această vârstă. Preșcolarii care sunt obișnuiți cu multă mișcare vor fi elevi și adolescenți activi, cu șanse reduse de a deveni supraponderali sau sedentari. Specialiștii în sănătatea copiilor propun următoarele activități:
Jocul structurat. Acesta constă în jocuri simple, cu o durată cumulată într-o zi de de 30 de minute pentru copiii de 12-36 de luni și 60 de minute pentru cei trecuți de această vârstă. De exemplu, un copil de 4 ani poate exersa 10 minute aruncatul și prinsul unei mingi, 10 minute mersul pe tricicletă sau trotinetă, 15 minute de joc de mișcare coordonat de un adult, alături de alți copii, și 25 de minute de înot.
Joc liber. Jocul liber este un termen generic, care acoperă activități multiple, dar care au în comun libertatea de alegere și manifestare a copilului. Putem include aici explorarea locului de joacă și activitățile din parc, leapșa, de-a vați ascunselea, săriturile și rostogolirile din casă, etc. Jocul liber trebuie să ocupe cel puțin 60 de minute din zi. Găsești o mulțime de jucării sau produse care stimulează mișcarea pe mami.md.
Odihna. Preșcolarul trebuie să doarmă suficient, conform indicațiilor de vârstă, dar să nu stea mai mult de 60 de minute la rând nemișcat ori făcând activități statice, ca uitatul la un ecran, răsfoitul ori coloratul.
De ce avem nevoie de joc structurat? Deși copiii își dezvoltă abilitățile motorii și singuri, prin joacă și explorarea mediului, ei au nevoie să parcurgă anumiți pași de învățare pentru a fi pe deplin capabili din punct de vedere fizic. Coordonarea mișcărilor, alergarea, prinderea și aruncarea sunt sarcini complexe. Ideea că cei mici le învață doar jucându-se se dovedește a fi doar o prejudecată. Ca și în cazul activităților cognitive, ca cititul, dacă nu le arăți cum se face, nu le oferi feedback și nu le dai ocazia să exerseze și să învețe, nu vor avea abilități motorii avansate. Deși grădinița contribuie la dezvoltarea acestora, părinții reprezintă cele mai bune modele. De aceea, petrece timp cu copilul și faceți mișcare împreună, profitând de tot felul de jocuri și jucării. Ai grijă însă ca acestea să fie corespunzătoare vârstei copilului și să fie sigure. În magazinul online mami.md ai la dispoziție produse variate care încurajează mișcarea și nu prezintă risc de accidente. Dacă te gândești că este timpul să înscrii preșcolarul la un sport, ține cont că încă nu este pregătit pentru sporturi de echipă clasice, care presupun, de exemplu, ca mingea să fie la un copil, în timp ce ceilalți își așteaptă rândul. Toți copiii trebuie să aibă propria minge în acest caz, altfel vor apărea sentimente de frustrare și plictiseală.
Pentru a încuraja mișcarea copilului tău, încercați activități ca:
- Leapșa. Pentru varietate, înlocuiți alergarea cu săriturile sau deplasarea într-un picior.
- Jocul cu mingi. Este indicat să folosiți mingi de dimensiuni și texturi diferite, care solicită adaptarea creierului. Le puteți arunca în sus, la depărtare, unul la altul sau puteți folosi picioarele.
- Înotul sau jocurile în apă. Înotul este un sport care ajută la dezvoltarea musculaturii, a oaselor, dar solicită și coordonarea și concentrarea. Chiar dacă cel mic nu învață să înoate de la început, jocul sau mersul în apă reprezintă un exercițiu fizic excelent.
- Mersul cu bicicleta, trotineta sau tricicleta. Miloacele de locomoție cu pedale sunt perfecte pentru dezvoltarea echilibrului, a coordonării și a rezistenței.
- Cursa cu obstacole. În zilele ploioase, improvizarea unui circuit din perne, cutii de carton, scaune și alte obiecte din casă este o metodă bună de a-l face pe copil să se miște și de a-i consuma energia într-un mod util.
- Dansul. Dansul este distractiv, ajută la crearea echilibrului emoțional și dezvoltă tot corpul. Nu trebuie să faceți mișcări complicate, doar să vă simțiți bine. În final, ceea ce contează este dezvoltarea copilului într-un mod cât mai plăcut.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.