Afecțiuni cardiace: factori de risc și prevenție

Dintre toate afecțiunile cunoscute, bolile de inimă au cel mai ridicat potențial letal, fiind, la acest moment, principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Termenul de „afecțiuni cardiace” include o gamă largă de boli ale inimii, dintre care boala coronariană are cea mai ridicată incidență.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/hipertensiune-arterial%C4%83-867855/

Afecțiunile cardiace nu sunt specifice unei categorii de vârstă anume, în unele cazuri acestea fiind prezente încă de la naștere. Cu toate acestea, incidența mai crescută este în rândul vârstnicilor, apariția bolilor de inimă fiind puternic influențată de stilul de viață.

Factorii de risc necontrolabili

Factorii de risc pentru bolile cardiace se împart în două categorii, respectiv factorii necontrolabili și cei care pot fi controlați și evitați. Singurul lucru pe care îl poți face, în cazul factorilor necontrolabili, este să îți monitorizezi atent sănătatea, dacă te încadrezi în una din situațiile de mai jos.

 • Moștenirea ereditară – bolile de inimă pot fi cauzate de una sau mai multe mutații genetice ereditare. Astfel, dacă ai un istoric de afecțiuni de boli cardiace în familie, este foarte posibil să fi moștenit acest risc și să-l transmiți și copiilor.
 • Vârsta – persoanele trecute de 65 de ani sunt mai predispuse riscului de a dezvolta o afecțiune cardiacă, acesta crescând odată cu înaintarea în vârstă.
 • Sexul – statisticile internaționale arată că bărbații sunt mai predispuși riscului cardiovascular, în comparație cu femeile. O explicație ar putea fi și stilul de viață al bărbaților, în care predomină mai mulți factori de risc controlabili despre care veți citi în paragraful următor. În același timp, în cazul femeilor,  riscul este mai ridicat după instalarea menopauzei.
 • Rasa – populațiile din rasele afro-americane și amerindienii sunt cele mai vulnerabile, în ceea ce privește riscul cardiac, în timp ce caucazienii sunt considerați rasa cea mai rezistentă.

 Factorii de risc controlabili

Țin de stilul de viață al fiecăruia și au o influență majoră în apariția afecțiunilor cardiace.

 • Fumatul – este considerat principalul factor de risc în cazul adulților tineri, influența sa negativă fiind cu mult mai puternică după vârsta de 50 de ani. Printre efectele sale negative se numără creșterea tensiunii, favorizarea apariției cheagurilor de sânge și a depunerii de grăsime în artere.
 • Alimentația dezechilibrată – un consum exagerat de grăsimi saturate și zahăr, în detrimentul alimentelor bogate în fibre, vitamine și minerale, favorizează apariția altor factori de risc controlabili, care au un rol important în declanșarea bolilor cardiace. Acești factori sunt:
 • obezitatea;
 • hipertensiunea arterială;
 • diabetul zaharat de tip II;
 • colesterolul de tip LDL;
 • sedentarismul – lipsa mișcării determină acumularea grăsimii în organism și slăbește rezistența inimii;

Pe lista factorilor controlabili se mai adaugă consumul de alcool, depresia și stresul prelungit.

Prevenirea bolilor de inimă

Cea mai eficientă metodă de prevenție a bolilor cardiace este evitarea factorilor de risc controlabili, prin adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos. Alimentația, care  joacă un rol important în acest sens, ar trebui să se bazeze, în special, pe legume, fructe, carne slabă, oleaginoase și dulciuri fără zahăr.

Activitatea fizică este o altă componentă de bază a măsurilor de prevenție. Exercițiile fizice intense te ajută să scapi de grăsimea acumulată în exces, fiind, totodată, un antrenament excelent pentru mușchiul inimii.

Renunțarea la fumat reduce considerabil riscul de a dezvolta boli cardiace, la fel ca și diminuarea consumului de alcool, cafea, energizante și băuturi carbogazoase.

Nu în ultimul rând, monitorizarea permanentă a stării de sănătate este esențială pentru prevenirea bolilor de inimă. Fă-ți, în fiecare an, un set de analize pentru a-ți controla valorile VSH, cele ale colesterolului, trigliceridelor, glicemiei și altor substanțe care oferă indicii importante despre sănătatea inimii. De asemenea, mergi la controale medicale periodice și măsoară-ți cu regularitate tensiunea arterială!


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*