Există studii care arată cât de important este ca părinții să își dedice câteva ore pe zi pentru a sta alături de copiii lor, dar există și foarte multe studii care au ajuns la concluzia că timpul pe care părinții și-l petrec alături de copii nu are niciun impact asupra lor. Mai precis, noile studii dezvăluie faptul că timpul petrecut de părinți cu copiii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani nu are niciun impact asupra modului în care aceștia se dezvoltă, în timp ce impactul asupra adolescenților este minim. Aceste studii au luat în considerare o varietate de factori, inclusiv comportamentul copiilor, realizările lor academice și starea lor psihică și emoțională. Mai mult decât atât, tot aceste studii sugerează că dacă părinții petrec prea mult timp alături de copiii lor pot avea, de fapt, un impact negativ asupra lor, mai ales dacă părinții sunt obosiți, stresați și anxioși. Sunt foarte mulți părinți care nu mai țin cont de cum se simt și de cât de sănătoși sunt în încercarea lor de a jongla cu programul de lucru și cu creșterea copiilor.
Pe de o parte, este foarte important ca părinții să petreacă timp alături de copii, dar calitatea timpului petrecut împreună ca o familie contează mai mult decât cantitatea. Există iarăși foarte multe studii care arată o legătură puternică între timpul de calitate și impactul pozitiv asupra copiilor.
Timp de calitate petrecut în familie înseamnă că părinții participă la diferite activități alături de cei mici. Asta poate înseamna a lua masa împreună, a citi o poveste înainte de culcare, a purta unele discuții necesare sau orice altă formă de angajament individual în care părintele dă dovadă de căldură și sensibilitate față de copil. Atunci când părinții își petrec puțin timp alături de copilul lor făcând ceva împreună, practic aprofundează legătura părinte-copil. Există nenumărate activități în care părinții se pot implica alături de copii, cum ar fi să gătiți împreună, să ieșiți la plimbare, să le arătați celor mici lucruri noi, să îi învățați valorile necesare de viață și chiar să le insuflați propriul nivel de disciplină, adică lucruri pe care cei mici nu le află atunci când îi lăsați cu dădaca. În plus, într-un magazin cu jucării veți găsi o varietate amplă de jocuri de masă care implică joaca pe echipe și care se pot dovedi a fi deosebit de interactive și distractive.
Este bine ca părinții să se distreze cu cei mici chiar dacă au la dispoziție o cantitate limitată de timp, însă nu ar fi rău ca cei mici deja să învețe să facă unele lucruri, cum ar fi să aranjeze sau să strângă masa, să gătească, să ordoneze lucrurile, să strângă jucăriile sau să își aranjeze hainele. În timpul tuturor activităților, copilul dobândește o serie de abilități utile, cum ar fi rezolvarea problemelor, logica, ordinea, respectul, și așa mai departe.
Cercetările arată că părinții care sunt deosebit de implicați în creșterea și dezvoltarea copilului duc la un comportament plăcut și mai puțin delincvent. Dar, mai important, nivelul de educație al mamei și venitul familiei au cea mai mare influență asupra succesului viitor al copilului. Dacă părinții vor sta în cea mai mare parte a timpului alături de copiii lor fără să facă nimic sau, mai rău, uitându-se la televizor, micuții vor fi afectați în mod negativ. În schimb, dacă părinții vor petrece mai puțin timp alături de copii, dar făcând ceva distractiv sau util împreună, această implicare a lor va contribui la dezvoltarea cognitivă și socială a copiilor.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.