Ce să faci și ce să nu faci atunci când te speli pe mâini

Spălatul pe mâini este cea mai la îndemână metodă prin care te poți proteja împotriva diverselor boli. De-a lungul zilei, atingi nenumărate obiecte, iar mâinile adună microbii de pe aceste suprafețe. Nu numai că există un risc major de contaminare, dar microbii pot fi transmiși și altora. Așadar, nu este deloc exagerat să spunem că păstrarea mâinilor curate înseamnă, de fapt, sănătate.

Sursă foto:https://unsplash.com/photos/hQeKbHRudQY

Iată ce ar trebui să faci și  ce să nu faci atunci când te speli pe mâini.

Ce să faci când te speli pe mâini

Să te speli corect

Spălatul corect pe mâini presupune că trebuie să parcurgi următorii pași:

  • umezești mâinile cu apă (rece sau caldă);
  • aplici săpunul;
  • spumezi mâinile;
  • freci palmele vreme de 20 de secunde, inclusiv spațiul dintre degete și fiecare deget în parte;
  • insiști pe dosul palmei, la încheieturi și sub unghii;
  • clătești bine palmele;
  • ștergi bine mîinile cu un prosop curat sau cu un prosop de unică folosință. Nu uita că germenii se răspândesc mai ușor pe pielea umedă decât pe cea uscată;
  • închizi robinetul cu prosopul, sau cu un șervețel, mai ales dacă nu ești la tine acasă.

Atunci când folosești dezinfectant, aplici produsul în palmă și freci mâinile până când acestea sunt uscate. Nu este nevoie să te speli sau să te ștergi după aplicarea dezinfectantului, trebuie doar să aștepți ca acesta să intre în piele.

Să te speli cu săpun

Nu numai produsele antibacteriene elimină bacteriile și agenții patogeni, ci și săpunul obișnuit. De altfel săpunul este mai indicat decât produsele antibacteriene, pentru că atunci când folosim săpunul avem tendința de a freca mâinile mai mult și asta e bine, fiindcă astfel se îndepărtează mai mulți germeni. Orice săpun este bun pentru îndepărtarea bacteriilor și germenilor. Însă atunci când nu ai apă la dispoziție, este important să ai la tine un dezinfectant pentru mâini, care să aibă în compoziție 60-95% alcool.

Să folosești apă indiferent de temperatura acesteia

Este mai bine să folosești apă rece sau apă caldă atunci când te speli pe mâini? Pentru spălatul pe mâini poți folosi apă la orice temperatură, fie rece fie caldă. Atât apa rece cât și apa caldă sunt eficiente pentru îndepărtarea germenilor și virușilor, cu o singură condiție: să utilizezi din abundență săpun.

Ce să nu faci când te speli pe mâini

Nu folosi săpun antibacterian

Dacă poți alege între un săpun antibacterian și unul obișnuit, optează pentru săpunul obișnuit, pentru că săpunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente în combaterea germenilor, în comparație cu săpunurile obișnuite. Soluțiile antibacteriene sunt considerate o soluție, dar ele nu elimină întotdeauna toate tipurile de germeni. În plus, folosirea săpunului antibacterian poate duce la dezvoltarea unei bacterii rezistente la substanțele antimicrobiene.

Nu trece cu vederea deshidratarea pielii de pe mâini

Din cauza multelor spălări, pielea mâinilor se poate deshidrata și își pierde elasticitatea, în timp. Acesta este motivul pentru care este recomandat să te speli pe mâini cu un produs care conține atât agenți de curățare, cât și agenți de hidratare. Tot pentru hidratare, se recomandă folosirea cremelor pentru îngrijirea mâinilor.

Nu neglija ștersul pe mâini

Schimbă prosopul cu care te ștergi pe mâini des, sau păstrează în baie mai multe prosoape pentru mâini, pe care să le folosești alternativ. În acest fel, dai posibilitatea prosopului de care abia te-ai șters să se usuce. De asemenea, nu alege prosoape de hârtie dacă ai la îndemână uscătoare cu aer. Uscătoarele sunt mai prietenoase cu mediul. Cu toate acestea, uscătoarele cu aer sunt mai puțin igienice decât șervețelele de hârtie, pentru că nu avem destulă răbdare să ne uscăm mâinile. În cazul în care optezi pentru uscătoare cu aer, ai grijă să nu pui după aceea mâna umedă pe mânerul ușii sau pe alte suprafețe care nu au fost dezinfectate.

Nu folosi numai dezinfectant

Spălarea corectă pe mâini cu apă și săpun este mai eficientă decât folosirea dezinfectantului, în cazul unor germeni cel puțin. Dezinfectantul nu este suficient de puternic în cazul mâinilor foarte murdare sau pline de grăsime. De asemenea, acesta nu are puterea să îndepărteze de pe mâini anumite substanțe chimice, precum metalele grele sau pesticidele.

Nu atinge mânerul ușii după spălare

Mânerele ușilor, mai ales din locurile publice, sunt suprafețe contaminate cu bacterii și diverși germeni. În cele mai multe cazuri, acești germeni duc la diaree sau alte afecțiuni digestive. Folosește un prosop de unică folosință sau un șervețel curat pe care îl arunci ulterior, pentru a deschide ușa.

Nu neglija spălatul pe mâini

Nu este suficient să te speli pe mâini numai după ce ai folosit toaleta. Spală-te întotdeauna când vii de afară, când îngrijești o rană sau un bolnav, când atingi un animal sau îl îngrijești, când duci gunoiul menajer, când faci curat, când pui sau scoți lentilele de contact, înainte de a mânca sau când pregătești mâncarea. Niciodată nu este destul să te protejezi.

Nu neglija spatele mâinilor

Nu uita că partea din spate a mâinilor și spațiul dintre degete sunt la fel de expuse la germeni, prin urmare nu trebuie să le neglijezi atunci când te speli pe mâini.

Nu uita că trebuie să speli unghiile

Germenii și bacteriile se pot aduna foarte ușor sub unghii. Pentru a curăța murdăria și microbii de sub unghii, freacă vârfurile degetelor de palma cealaltă.

Nu lăsa săpunul la îndemâna bacteriilor și a microbilor

Există bacterii care pot supraviețui la suprafața săpunului. Tocmai de aceea, de fiecare dată când te speli cu săpun, nu uita să speli și săpunul, clătindu-l pur și simplu în apă curată, pentru a elimina germenii. Este important ca săpunul, între spălări, să stea în săpunieră, fiindcă acolo se poate usca și nu mai reprezintă un mediu umed (care poate favoriza dezvoltarea germenilor).

Reține așadar că este important pentru sănătatea ta să te speli corect pe mâini, cel puțin 20 de secunde. Dezinfectarea mâinilor se recomandă numai atunci când este o urgență, sau nu ai apă la dispoziție.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*