Dezvoltarea socială și emoțională a celor mici este decisivă în primii ani din viață. Este o perioadă în care se pun fundamentele caracterului copilului, viitor adolescent și adult. Extrem de importantă este conexiunea cu părinții și cu ceilalți adulți din jur. Cei mari reprezintă modele de comportament pentru micuți și exemplul lor pozitiv este absolut necesar pentru aceștia. Această perioadă nu numai că influențează comportamentul copilului acasă și în societate, dar și evoluția sa la grădiniță și, mai apoi, la școală. Rezultatele școlare și performanța sunt influențate direct de dezvoltarea emoțională.
Te întrebi, cu siguranță, cum funcționează această dezvoltare din punct de vedere emoțional. În primul rând copilul interacționează constant cu alte persoane, de vârsta lui sau mai mari. Copiii din colectivul din care face parte, părinții, bunicii și prietenii de familie sunt cei cu care micuțul construiește relații de diverse tipuri, relații care contribuie într-o măsură mai mare sau mai mică la dezvoltarea sa emoțională și socială.
Prin interacțiunea cu alți oameni copilul deprinde anumite obiceiuri și își dezvoltă atât capacitatea de a dialoga, cât și de a-și exprima sentimentele de orice tip. Autocontrolul este una dintre calitățile pe care copilul începe să le aibă chiar din primii ani din viață. Desigur, pentru autocontrol e nevoie de contribuția adulților din jur, fie ei părinți, alți membri ai familiei sau educatori.
Capacitatea de adaptare apare în special odată cu intrarea la grădiniță. În acel mediu cel mic începe să cunoască oameni noi, copii și adulți deopotrivă. Prin joacă și diverse activități educative copilul învață să se adapteze unor situații diferite și abilitățile sale de comunicare devin tot mai dezvoltate.
Tot la grădiniță cel mic își formează un comportament acceptabil din punct de vedere social cu îndrumarea educatorilor și prin interacțiunea zilnică cu alți copii de vârste diferite. Acasă toate aceste lecții sunt puse mai departe în practică pentru a contura un caracter cât mai plăcut și pentru ca micuțul să fie sociabil și să accepte faptul că toți oamenii sunt diferiți.
Prima grădiniță online din România reprezintă o alternativă pe care părinții o au pentru a contribui la dezvoltarea emoțională a copiilor. Aceasta reprezintă o modalitate prin care cei mici învață să interacționeze în mediul virtual și, în același timp, sprijiniți de părinți și îndrumători își dezvoltă și abilitățile de a utiliza calculatorul. Tehnologia este parte din viața noastră și este important ca micuțul să învețe să o utilizeze în mod responsabil încă de la o vârstă fragedă.
O astfel de experiență nouă poate fi extrem de interesantă pentru copilul tău. Interacțiunile de acest tip pot fi foarte constructive și contribuie la o dezvoltare emoțională și socială cât mai benefică. Activitățile într-o grădiniță online nu diferă de cele efectuate într-o grădiniță cu program normal, iar deprinderile copilului sunt aceleași, cu un plus prin faptul că încep să înțeleagă încă de vârste fragede tehnologia.
Dezvoltarea emoțională a copilului este o etapă care nu trebuie neglijată. Părinții trebuie să fie mereu prezenți și să îl ghideze pe cel mic în această călătorie plină de schimbări, un traseu care nu este deloc simplu. Cu toate acestea, primii ani din viața micuțului sunt și cei mai frumoși din punct de vedere al timpului petrecut împreună. Părinții și copilul se descoperă reciproc și dezvoltă conexiuni puternice dacă totul merge așa cum trebuie. Comunicarea este deosebit de importantă și reprezintă pilonul care susținere relația părinte-copil.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.