De ce este importantă lectura în dezvoltarea copiilor

Un studiu realizat în Statele Unite, în anul 2019, a analizat legătura dintre mediile familiale care încurajează lectura – acces la cărți, citit cu voce tare, citit împreună cu părinții – și activitatea creierului. La studiu au participat 47 de copii cu vârsta între 3 și 5 ani, iar imaginile obținute prin rezonanță magnetică au arătat că zonele responsabile de învățare în materia albă erau mai organizate și mai dezvoltate la copiii cărora li s-a citit decât la cei care nu au avut parte de lectură.

Rolul cărților în dezvoltarea copiilor

Cartea este un izvor nesecat de informații și de cunoștințe. Cititul, împărtășirea poveștilor, discuțiile despre cărți și familiarizarea copiilor cu universul cărților ajută într-un mod decisiv la dezvoltarea timpurie a acestora. Cititul îl învață pe copil ce sunt sunetele și cuvintele, ajuă la dezvoltarea creierului, îi dezvoltă imaginația, îl încurajează să fie curios în legătură cu ce se întâmplă în jurul lui, iar mediul permanent al cărților îl vor ajuta pe preșcolar să fie un elev bun. Din momentul în care începe să se familiarizeze cu lumea cărților, copilul va descoperi că libertatea de a citi îl ajută să pătrundă în captivanta lume a poveștilor, îl ajută să aibă acces la alte culturi, alte lumi, să călătorească pe alte continente și meridiane, să intre în lumea aventurii, a istoricului evoluției umane. Formarea personalității omului se datorează în mare cărților citite, rând pe rând, pe parcursul vieții, încă din copilărie.

Când e bine să începi să îi citești copilului tău?

Unele mamici aleg să le citească bebelușilor încă din timpul sarcinii, ceea ce nu este deloc greșit. Nu este niciodata prea devreme, ci dimpotrivă, este chiar indicat să le citim micuților noștri chiar de la naștere, cu voce tare, cu intonație, cu zâmbete și chicoteli, cu o mimică și o gesticulație expresive.

Copiii cărora li se citește din primii ani de viață înregistrează în timp valori scăzute de agresiune, hiperactivitate și deficit de atenție. Acest lucru se datorează faptului că cei mici învață, prin intermediul cărților, să folosească cuvinte pentru a descrie emoții, ceea ce le permite să își controleze comportamentul atunci când se lovesc de stări puternice, precum furia sau tristețea.

Raportat la vârsta la care se află, un copil trebuie să citească sau să i se citească cel puțin 15 – 20 de minute pe zi, timp care nu înseamnă neapărat lectură. La vârste fragede, timpul petrecut în compania cărților poate însemna răsfoitul unei cărți cu diverse imagini și desene, care să atragă atenția micuțului sau o metodă de amuzament în familie.

Cum îi insufli copilului pasiunea pentru lectură?

Cititul este o metodă frumoasă de conectare și poate deveni unul dintre momentele preferate ale copilului. Un prilej de apropiere, liniște, relaxare și cunoaștere.  Nu te descuraja dacă micuțul tău nu pare interesat și încântat de cărți. Nu înseamnă că, pe parcurs, pe măsură ce trece timpul, nu își va descoperi această pasiune. Este foarte posibil să nu aibă răbdare să asculte ce îi citești. Dacă lectura nu era parte din programul vostru zilnic, trebuie să faci câteva încercări până când copilul se va obișnui. Este foarte importanjt, pentru a-i stârni curiozitatea și pentru a-l stimula să citească, alege doar cărți care îi plac și îl interesează: animale, plante, mașini, etc. Astfel, pe măsură ce va crește, lectura va deveni o activitate plăcută și nu o corvoadă. Acest lucru influențează viitoarele lui performanțe școlare, dar și dezvoltarea sa personală.

După ce ajunge la o vârstă mai mare, îți poți înscrie copilul la prima grădiniță online din România care ajută părinții să se ocupe de educația copiilor lor chiar din confortul propriei case, propunând metode de învățare moderne și eficiente. Prima grădiniță online din România își propune să completeze educația pe care părinții încearcă să le-o ofere copiilor lor încă din primii ani de viață și chiar să fie un sprijin solid pentru copiii aflați într-o continuă dezvoltare.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*