Scutecele sunt obligatorii pentru îngrijirea bebelușilor. Scutecele de unică folosință au o putere de absorbție ridicată, asigură confort bebelușului și se aruncă după utilizare. Scutecele textile sunt realizate dintr-o parte impermeabilă și o parte absorbantă, sunt reutilizabile, dar necesită o îngrijire deosebită și o spălare corectă. Există o varietate de tipuri de scutece textile pe piață. Majoritatea părinților aleg să utilizeze scutece de unică folosință, care sunt mai simplu de utilizat și nu necesită întreținere. Deși acestea sunt mai practice, scutecele reutilizabile au mai multe beneficii pentru copil. Iată de ce sunt mai bune scutecele textile și cum se îngrijesc corespunzător.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ee5oz3INPdI
Beneficiile scutecelor textile
Deși majoritatea părinților preferă scutecele de unică folosință, pe motiv că sunt mai igienice, scutecele textile au numeroase beneficii, care te-ar putea convinge să optezi pentru ele.
Sunt mai economice
Deoarece scutecele de unică folosință se aruncă după folosire, vei avea nevoie de foarte multe scutece de-a lungul timpului, până ce copilul va utiliza olița. În schimb, deoarece scutecele textile se pot reutiliza, vei avea nevoie de mai multe scutece pe care le vei spăla și schimba constant. Astfel, costurile scutecelor textile sunt mult mai mici.
Sunt mai prietenoase cu mediul
Scutecele de unică folosință conțin substanțe dăunătoare mediului. De asemenea, un scutec de unică folosință obișnuit se descompune în aproximativ 500 de ani, din cauza materialelor din care este alcătuit. De asemenea, mediul este poluat și prin producerea de gaze în procesul de producție și transport al acestor scutece. Spre deosebire de acestea, scutecele textile nu poluează, pentru că nu sunt aruncate la gunoi și pot fi reciclate. Pe de altă parte, materiile fecale ajung unde trebuie, ceea ce previne contaminarea mediului cu bacterii și virusuri.
Conțin mai puține substanțe periculoase
Substanțele chimice din scutecele de unică folosință, cum ar fi poliacrilatul de sodiu, ftalații, dioxina, tributiltina, pun în pericol sănătatea copilului. Unele dintre aceste substanțe pot influența funcția endocrină a organismului, pot favoriza apariția cancerului, astmului sau obezității.
Previn iritațiile pielii
Din cauza substanțelor care se găsesc în scutecele de unică folosință, acestea cauzează frecvent iritații dureroase în zona inghinală. Folosirea scutecelor textile te ajută să previi această problemă.
Protejează organele genitale
Scutecele textile permit o mai bună aerisire a zonei genitale, în timp ce scutecele de unică folosință cresc temperatura în această zonă. În cazul băiețeilor, acest efect ar avea consecințe asupra producției de spermă la vârstă adultă. În cazul fetițelor, încălzirea excesivă favorizează infecțiile fungice.
Sunt mai confortabile
Scutecele de unică folosință încălzesc excesiv pielea bebelușului și o fac lipicioasă, ceea ce crește disconfortul. În schimb, scutecele textile permit aerisirea zonei, sunt confecționate din fibre naturale și cântăresc mai puțin. Toate acestea fac scutecele textile mai confortabile.
Ușurează învățarea la oliță
Scutecele de unică folosință absorb foarte bine umiditatea, însă acest lucru îngreunează învățarea utilizării oliței, deoarece copilul nu se simte ud. Deși în cazul scutecelor textile copilul simte umiditatea, acest lucru îl învață ce înseamnă ud și uscat, ceea ce ușurează procesul de învățare la oliță.
Pot fi utilizate și în alte scopuri
După ce copilul nu mai are nevoie de scutece, le poți utiliza în diferite moduri:
- Le poți dona altor părinți, deoarece scutecele de bună calitate și întreținute corect pot fi utilizate second-hand.
- Le poți recicla.
- Le poți utiliza sub formă de cârpe pentru praf sau geamuri.
- Le poți păstra pentru următorul copil.
Au un design special
Nu în ultimul rând, scutecele textile se găsesc sub diferite modele și culori. Acestea sunt mai drăguțe decât cele de unică folosință.
Cum îngrijești scutecele textile?
Întreținerea scutecelor textile se realizează prin următorii pași:
- Aruncă fecalele în vasul de toaletă, fie prin scuturarea scutecului, fie prin curățarea cu un jet de apă.
- Pune scutecul murdar în punga pentru scutece murdare. Poți adăuga bicarbonat de sodiu în pungă, pentru neutralizarea mirosurilor.
- Spală scutecele murdare zilnic sau o dată la două zile, printr-un program de pre-spălare cu apă rece și fără detergent, urmat de un program de spălare cu apă fierbinte (60 grade), cu detergent special pentru hainele bebelușului. Poți adăuga și o linguriță de bicarbonat de sodiu, pentru o curățare mai eficientă. Optează pentru extra-clătire și pentru uscare. Nu spăla mai mult de 18 scutece o dată. Nu utiliza clor sau alți agenți de albire, deoarece acestea deteriorează materialul textil.
În concluzie, scutecele textile prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea copilului, dar și pentru protejarea mediului. Deși acestea pot fi dificil de întreținut la început, totul va deveni mai ușor în scurt timp, mulțumită mașinilor de spălat.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.