Etapele dezvoltării în copilărie

Copilăria este una dintre cele mai interesante etape din viață.  ÃŽn special pentru părinÈ›i este o perioadă de tranziÈ›ie foarte importantă deoarece, mai ales dacă se află la primul copil, trebuie să înveÈ›e să fie mai responsabili È™i să pună pe primul loc o altă ființă. Deodată, un omuleÈ› devine centrul Universului pentru întreaga familie. Dacă în primele luni de viață situaÈ›ia este puÈ›in mai complicată, cel puÈ›in aÈ™a spun majoritatea părinÈ›ilor, pe parcurs lucrurile se mai liniÈ™tesc, iar membrii familiei învață să colaboreze È™i să se cunoască tot mai bine.

Înainte de a intra la grădiniță cel mic cunoaște deja minime norme de comportament și are idee despre cum funcționează lucrurile într-o societate, într-un colectiv.  Oricât de mult ar comunica părinții cu cei mici înainte ca aceștia să facă primii pași la grădiniță, realitatea este ceva mai dură în sensul că micuțul trebuie să se obișnuiască cu un mediu nou, un mediu necunoscut pentru el.

ÃŽncepând cu mediul familial copilul învață să își exprime emoÈ›iile È™i sentimentele, să asculte când este cazul, își exersează atenÈ›ia È™i concentrarea – care îl vor ajuta în toate activitățile care urmează în viaÈ›a lui. Poate te întrebi cum un copil atât de micuÈ› poate să înveÈ›e deja lucruri care par complexe. Răspunsul este unul cât se poate de simplu: prin joacă.  Pune-i la dispoziÈ›ie jucării care să îi solicite atenÈ›ia È™i care să fie cât mai atractive cu putință, astfel încât el să simtă plăcere atunci când desfășoară anumite activități distractive È™i în acelaÈ™i timp educative.

Chiar din primele luni de viață copiii învață chiar È™i involuntar să se joace. Dacă atunci când sunt bebeluÈ™i se joacă cu mâinile, cu picioruÈ™ele sau cu tot ceea ce pot să prindă în mână, pe parcurs ei devin ceva mai cizelaÈ›i din acest punct de vedere È™i cu ajutorul părinÈ›ilor învață să pună în funcÈ›iune diverse obiecte care îi distrează È™i chiar È™i fără È™tirea lor îi educă.  Astfel, este important ca indiferent de etapa din copilărie în care cei mici se află, să îi ajuÈ›i mereu să se dezvolte È™i să evolueze utilizând jucării. Magazinul online Mami.md este o sursă foarte bună de inspiraÈ›ie deoarece conÈ›ine numeroase jocuri È™i jucării pentru mai multe categorii de vârstă. Un astfel de magazin poate să fie un adevărat ajutor pentru părinÈ›i, dar È™i pentru educatori, indiferent de vârsta celor mici pentru că se găsesc jucării È™i jocuri din toate categoriile care pot să contribuie la dezvoltarea unor abilități importante pentru copii.

Etapele de dezvoltare în copilărie nu reprezintă procese simple, însă este o adevărată încântare ca părinte să îi fii alături celui mic atunci când trece prin toate aceste schimbări. Este interesant de observat cum de la o zi la alta comportamentul copilului se schimbă și se îndreaptă cu pași repezi către o altă etapă către grădiniță, iar apoi către școală. Lucrul esențial în tot acest proces este să existe o conexiune puternică între părinți și copii pentru ca orice problemă să poată să fie preîntâmpinată. Comunicarea este o bază care nu poate să lipsească din relația părinte-copil, la fel cum trebuie să existe între copil și educatori.

Din fericire, în prezent oamenii sunt mult mai deschiÈ™i la informaÈ›ii È™i au la dispoziÈ›ie resurse nelimitate. PărinÈ›ii găsesc grupuri È™i forumuri unde pot comunica permanent cu persoane care se află în aceleaÈ™i etape È™i pot cere sfaturi sau schimba idei pentru a ajuta în procesul de tranziÈ›ie prin care trec copiii la vârste fragede. 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*