Etapele dezvoltării în copilărie

Copilăria este una dintre cele mai interesante etape din viață.  În special pentru părinți este o perioadă de tranziție foarte importantă deoarece, mai ales dacă se află la primul copil, trebuie să învețe să fie mai responsabili și să pună pe primul loc o altă ființă. Deodată, un omuleț devine centrul Universului pentru întreaga familie. Dacă în primele luni de viață situația este puțin mai complicată, cel puțin așa spun majoritatea părinților, pe parcurs lucrurile se mai liniștesc, iar membrii familiei învață să colaboreze și să se cunoască tot mai bine.

Înainte de a intra la grădiniță cel mic cunoaște deja minime norme de comportament și are idee despre cum funcționează lucrurile într-o societate, într-un colectiv.  Oricât de mult ar comunica părinții cu cei mici înainte ca aceștia să facă primii pași la grădiniță, realitatea este ceva mai dură în sensul că micuțul trebuie să se obișnuiască cu un mediu nou, un mediu necunoscut pentru el.

Începând cu mediul familial copilul învață să își exprime emoțiile și sentimentele, să asculte când este cazul, își exersează atenția și concentrarea – care îl vor ajuta în toate activitățile care urmează în viața lui. Poate te întrebi cum un copil atât de micuț poate să învețe deja lucruri care par complexe. Răspunsul este unul cât se poate de simplu: prin joacă.  Pune-i la dispoziție jucării care să îi solicite atenția și care să fie cât mai atractive cu putință, astfel încât el să simtă plăcere atunci când desfășoară anumite activități distractive și în același timp educative.

Chiar din primele luni de viață copiii învață chiar și involuntar să se joace. Dacă atunci când sunt bebeluși se joacă cu mâinile, cu piciorușele sau cu tot ceea ce pot să prindă în mână, pe parcurs ei devin ceva mai cizelați din acest punct de vedere și cu ajutorul părinților învață să pună în funcțiune diverse obiecte care îi distrează și chiar și fără știrea lor îi educă.  Astfel, este important ca indiferent de etapa din copilărie în care cei mici se află, să îi ajuți mereu să se dezvolte și să evolueze utilizând jucării. Magazinul online Mami.md este o sursă foarte bună de inspirație deoarece conține numeroase jocuri și jucării pentru mai multe categorii de vârstă. Un astfel de magazin poate să fie un adevărat ajutor pentru părinți, dar și pentru educatori, indiferent de vârsta celor mici pentru că se găsesc jucării și jocuri din toate categoriile care pot să contribuie la dezvoltarea unor abilități importante pentru copii.

Etapele de dezvoltare în copilărie nu reprezintă procese simple, însă este o adevărată încântare ca părinte să îi fii alături celui mic atunci când trece prin toate aceste schimbări. Este interesant de observat cum de la o zi la alta comportamentul copilului se schimbă și se îndreaptă cu pași repezi către o altă etapă către grădiniță, iar apoi către școală. Lucrul esențial în tot acest proces este să existe o conexiune puternică între părinți și copii pentru ca orice problemă să poată să fie preîntâmpinată. Comunicarea este o bază care nu poate să lipsească din relația părinte-copil, la fel cum trebuie să existe între copil și educatori.

Din fericire, în prezent oamenii sunt mult mai deschiși la informații și au la dispoziție resurse nelimitate. Părinții găsesc grupuri și forumuri unde pot comunica permanent cu persoane care se află în aceleași etape și pot cere sfaturi sau schimba idei pentru a ajuta în procesul de tranziție prin care trec copiii la vârste fragede. 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*