Impactul luminii albastre asupra sănătății ochilor și importanța ochelarilor de protecție

Ochii noștri sunt expuși mai multor pericole decât probabil te-ai aștepta. Cel mai probabil te-ai confruntat cel puțin o dată cu senzația de ochi obosiți după ce ți-ai petrecut mult timp în fața unui ecran digital. Acest lucru este datorat luminii albastre și ar trebui să servească drept semnal de alarmă și o indicație a faptului că ai nevoie de protecție. Descoperă mai multe despre acest subiect incredibil de relevant și ce este de făcut pentru a avea mai multă grijă de ochii tăi.

Ce este lumina albastră?

Lumina este compusă din mai multe spectre, care pot fi vizibile È™i invizibile. Din categoria spectrului invizibil fac parte razele ultraviolete È™i infraroÈ™ii, în timp ce spectrul vizibil este compus din raze de mai multe “culori” care, împreună, formează lumina albă. Fiecare rază îi corespunde unei culori ale curcubeului, printre acestea numărându-se È™i lumina albastră. Caracteristicile acesteia sunt lungimea de undă mai mică, dar un nivel de energie mai ridicat.

Sursele de lumină albastră pot varia în intensitate și frecvență. Principala sursă este soarele, însă ea provine și din surse artificiale, precum ecranele digitale ale telefoanelor mobile, laptopurilor etc. sau becurile LED și fluorescente. Așadar, putem spune că ne expunem destul de frecvent la acest tip de lumină.

Lumina albastră provenită de la soare poate aduce anumite beneficii, precum îmbunătățirea stării de spirit și reglarea ritmului circadian. Însă, aceasta poate avea și efecte extrem de nocive în cazul unei expuneri prelungite, în special dacă lumina provine de la surse artificiale.

Cum afectează lumina albastră ochii?

Ochii sunt principalii afectați de expunerea la lumina albastră. Aceștia nu au capacitatea de a se proteja de razele de lumină din acest spectru, așadar ea poate pătrunde până la nivelul retinei. Celulele aflate în această porțiune a ochiului sunt extrem de fotosensibile, așa că pot suferi deteriorări semnificative în urma acțiunii luminii albastre. Drept rezultat, pot apărea afecțiuni grave precum degenerescența maculară, care poate duce la pierderea vederii.

În plus, lumina albastră poate cauza și suprasolicitarea ochilor și apariția oboselii oculare. Ecranele digitale produc o dispersie mai puternică a acestui tip de lumină, ceea ce poate afecta contrastul culorilor. Așadar, ochii sunt expuși unui efort mai mare și pot avea de-a face cu un disconfort pronunțat.

Cum îți protejezi ochii de lumina albastră?

Unul dintre cele mai bune moduri de a-ți ajuta ochii în momentul expunerii la lumina albastră este purtarea ochelarilor de protecție. Aceștia conțin niște filtre speciale, lentilele având o nuanță ușor galbenă, care contribuie la reducerea contrasului și la blocarea luminii albastre. Astfel, ochii nu mai sunt suprasolicitați, iar razele nocive de lumină nu mai pot pătrunde până la nivelul retinei.

ÃŽn cadrul showroom-urilor Lensa, poÈ›i achiziÈ›iona ochelari cu lentile de protecÈ›ie care să te ajute în momentul expunerii la ecranele digitale. PoÈ›i veni la un control ochi în Cluj Ã®ntr-unul din magazinele Lensa, unde vei putea lua legătura cu specialiÈ™ti în optică È™i vei putea primi recomandări de îngrijire.

Poți apela și la alte metode de a-ți proteja ochii. Un mod este reducerea timpului petrecut în fața ecranelor dar, dacă acest lucru nu este posibil, verifică setările dispozitivelor. De obicei, poți opta pentru aplicarea unor filtre de lumină albastră și poți utiliza moduri nocturne care sunt mai puțin obositoare pentru ochi.

Lumina albastră poate afecta în mod semnificativ sănătatea ochilor, iar ochelarii de protecție sunt o soluție eficientă pentru a diminua acest impact nociv. Având în vedere că trăim într-o eră a digitalizării, este important să fim conștienți de efectele pe termen lung ale expunerii la lumina albastră și să ne protejăm corespunzător.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*