Reguli de igienă pentru a evita toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul alimentelor contaminate cu anumite bacterii. Contaminarea alimentelor poate avea loc în timpul stocării, manevrării sau a preparării și poate fi responsabilă de apariția unor simptome foarte neplăcute care să te scoată din joc cel puțin câteva zile.


https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-mask-in-supermarket-3962294/

Citește în continuare și află ce reguli este bine să urmezi pentru a preveni apariția toxiinfecției alimentare.

Cunoaște alimentele aflate la risc!

Venirea verii este însoțită și de creșterea incidenței toxiinfecțiilor alimentare, așa că ți-ar fi de folos o serie de sfaturi pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Primul pas este reprezentat de cunoașterea alimentelor cu risc mare de a fi contaminate de-a lungul lanțului alimentar. Bacteriile care cauzează toxiinfecțiile alimentare cresc și se înmulțesc pe anumtie alimente mai ușor decât pe altele, însă. de obicei, alimentele contaminate arată, miros și au gust normal.

Printre alimentele cu risc crescut se numără:

 • Carnea crudă sau gătită (de exemplu carnea de pui sau carnea tocată);
 • Produsele lactate;
 • Ouăle și produsele care conțin ouă;
 • Mezelurile (de exemplu șunca sau salamul);
 • Fructele de mare;
 • Orezul și pastele;
 • Salatele preparate;
 • Fructele deja tăiate;
 • Alimentele de tip ready-to-eat (de exemplu sandwichuri, rulouri sau pizza) [1].

Spală-te pe mâini cu rigurozitate!

Dacă nu acorzi o importanță deosebită spălatului pe mâini, este posibil ca în timpul procesului de gătit să contribui la răspândirea bacteriilor de pe un aliment pe altul. Spală-te pe mâini cu atenție înainte de a te apuca de gătit, dar și în timpul manipulării și preparării alimentelor, în special după ce ai pus mâna pe carne crudă.

Atenție la temperatură!

Temperatura omoară bacteriile care pot cauza toxiinfecții alimentare, motiv pentru care un pas important este reprezentat de gătirea corespunzătoare a alimentelor. Folosește un termometru pentru gătit ca să te asiguri că mâncarea a atins temperatura potrivită.

De asemenea, acordă atenție temperaturii frigiderului și respectiv congelatorului. Depozitează alimentele perisabile sau resturile alimentare în frigider într-un interval de maxim 2 ore de la achiziționare sau gătire și ai grijă ca temperatura frigiderului să fie setată la aproximativ 4,4°C, iar a congelatorului la maxim -18°C [2].

Separă alimentele!

În timpul procesului de preparare a mâncării este important să ai grijă ca alimentele aflate la risc de contaminare să nu vină în contact cu alimentele care nu necesită procesare termină. Folosește ustensile diferite pentru prelucrarea lor, în special în cazul cărnii crude [3].

În concluzie, toxiinfecțiile alimentare pot afecta pe oricine și îți pot cauza o serie de simptome digestive care să-ți strice toată săptămâna sau chiar vacanța mult așteptată. Informează-te din surse adecvate în legătură cu ceea ce poți face pentru a preveni cu succes toxiinfecțiile alimentare și acordă importanța cuvenită regulilor de igienă!

Surse informative

 1. “Food Poisoning – Prevention.” Food Poisoning – Prevention – Better Health Channel, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/food-poisoning-prevention.
 2. “Preventing Food Poisoning: Medlineplus Medical Encyclopedia.” MedlinePlus, medlineplus.gov/ency/article/007441.htm.
 3. “Fast Facts about Food Poisoning.” Centers for Disease Control and Prevention, 22 Feb. 2022, www.cdc.gov/foodsafety/food-poisoning.html.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*