Mai devreme sau mai târziu, cele mai multe femei se luptă cu unele dintre cele mai supărătoare probleme de frumusețe. În cazul unora, poate fi vorba de acnee și de cicatricile pe care acneea le lasă în urmă, în cazul altora poate fi vorba de un ten sensibil și ridat. Pe de altă parte, un semn distinctiv al îmbătrânirii este pielea uscată. Desigur, genetica influențează nivelul de sebum al pielii, însă diminuarea producției de hormoni, deteriorarea solară și alți factori de natură alimentară, precum și stilul de viață afectează frumusețea și suplețea pielii noastre.
Iată, în cele ce urmează, câteva sfaturi care vă ajută să îi oferiți pielii tratamentul de îngrijire și de atenție de care are mare nevoie:
- Folosiți acizi alfa-hidroxi. Acidul glicolic, lactic, tartric și cel citric sunt eficienți atât pentru combaterea semnelor de îmbătrânire, dar și pentru ameliorarea acneei. Practic, acești acizi se ocupă cu îndepărtarea celulelor moarte care îngreunează pielea, reduc liniile fine și petele de vârstă și tratează cicatricile cauzate de acnee. Sunt foarte eficiente și pentru uniformizarea culorii tenului. Dintre toți acizii alfa-hidroxi, acidul glicolic și cel lactic sunt cei mai cunoscuți și utilizați în întreaga lume, mai ales că se pot achiziționa fără prescripție medicală.
- Includeți mai mult zinc în regimul alimentar. Zincul reglează nivelul de testosteron, care joacă un rol aparte în producția de sebum. Un aport suficient de zinc luptă împotriva acneei. O sursă excelentă de zinc sunt stridiile, dar și carnea roșie, în special carnea de vită, de miel, dar și ficatul. Zincul care se găsește în alimentele vegetale este mai puțin biodisponibil, deoarece zincul se leagă de acidul fitic, inhibând absorbția acestuia. Totuși, încercați să includeți în regimul alimentar cât mai multe cereale integrale, leguminoase, migdale, semințe de dovleac, de floarea-soarelui și de susan, iar dacă în continuare considerați că aveți nevoie de zinc, atunci optați pentru un supliment alimentar de cea mai bună calitate.
- Facilitați detoxifierea corpului. La fel ca rinichii, ficatul, plămânii și colonul, pielea este și ea un organ de eliminare. De fapt, pielea este adesea numită „al treilea rinichi”. Prin urmare, eliminarea toxinelor prin piele poate favoriza dezvoltarea acneei. Pentru a reduce încărcătura toxică din corp, încercați să vă țineți la distanță de alimentele procesate și să consumați cât mai multe fructe și legume. Un aport ridicat de fibre vor menține sistemul digestiv în mișcare. Dacă nu consumați zilnic 25-38 de grame de fibre, completați-vă dieta cu semințe de in măcinate. De asemenea, puteți elimina toxinele din organism consumând ierburi detoxifiante, cum ar fi rădăcină de brusture sau frunze de păpădie.
- Folosiți produse de protecție solară. Expunerea la lumina soarelui sau la lumina UV este o cauză majoră a îmbătrânirii. Ceea ce puteți face este să folosiți o cremă cu un factor de protecție solară de cel puțin 15, să purtați haine de protecție și pălărie în zilele toride și să evitați să vă bronzați la solar.
În cele din urmă, consumați mai multă apă. Dacă vă doriți o piele cu aspect de porțelan, atunci trebuie să consumați mai multă apă. De asemenea, trebui să limitați consumul de alcool și de cofeină care usucă pielea. Folosirea unui umidificator în lunile reci și uscate de iarnă este recomandată pentru un pic mai multă umiditate în aer, pentru o respirație mai sănătoasă și pentru o piele mai hidratată.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.