Una dintre cele mai importante vitamine de care are nevoie organismul uman, vitamina B12 mai este cunoscută și sub denumirea de cobalmină. Principala mențiune despre vitamina B12 este că nu poate fi produsă în organism, dar, cu toate acestea, corpul nostru are nevoie de o cantitate zilnică corespunzătoare de vitamina B12 pentru a funcționa fără probleme.
În general, vitamina B12 se găsește doar în produsele de origine animală, dar se poate găsi și în unele alimente fortificate, precum și sub formă de lichid și suplimente alimentare, care sunt de mare folos vegetarienilor și veganilor. Puteți găsi vitamina B12 ca atare într-un megastore farmaceutic online, dar la recomandarea medicului, puteți opta și pentru multivitamine. Sunt numeroase motive pentru care este necesar să consumăm zilnic o cantitate adecvată de vitamina B12, iar în rândurile de mai jos, vom vedea de ce este atât de importantă această vitamină din complexul B pentru sănătatea noastră:
Vitamina B12 contribuie la formarea globulelor roșii în organism, prevenind astfel anemia.
Celulele roșii din sânge își mențin sănătatea și dimensiunea corespunzătoare atunci când există suficientă vitamina B12 în corp. În absența vitaminei B12, globulele roșii tind să crească în mărime, nereușind astfel să se deplaseze din măduva osoasă. În această situație, medicul poate recomanda pacientului vitamina B12 sub formă lichidă.
Vitamina B12 previne defectele majore de naștere.
Conform celor mai multor studii, s-a constatat că sistemul nervos al fătului, inclusiv creierul, necesită o cantitate suficientă de vitamina B12 pe care o preia din depozitele mamei, astfel încât să se poată dezvolta corect. În cazul deficienței de vitamina B12, pot apărea probleme grave și defecte la naștere.
Vitamina B12 este utilă în prevenirea osteoporozei.
Mai ales dacă aveți un istoric familial predominat de osteoporoză sau de alte probleme osoase de la vârste tinere, este recomandat să vă administrați un supliment zilnic de vitamina B12, calciu și vitamina D.
Vitamina B12 este una dintre principalele preocupări ale vegetarienilor și veganilor, din moment ce se găsește preponderent în alimentele de origine animală.
La fel ca în cazul tuturor suplimentelor alimentare, este important să discutați completarea regimului alimentar cu suplimente de vitamina B12 cu medicul personal. Doar el este în măsură să vă ajute să determinați ce cantitate de vitamina B12 aveți nevoie zilnic. De asemenea, este important să luăm în considerare și faptul că folatul – de obicei prezent în cantități mari în dietele vegetariene și vegane – poate masca absența vitamina B12. Pentru vegetarieni și vegani, forma potrivită de suplimente de vitamina B12 este cianocobalmina. În general, veganilor li se recomandă suplimente de vitamina B12 care furnizează 100% din cantitatea zilnică recomandată de acest tip de vitamină. De fapt, specialiștii în nutriția vegetariană sugerează că veganii consumă niveluri mult mai mari de vitamina B12 pentru a compensa absorbția slabă a suplimentelor.
Indiferent de regimul alimentar pe care îl respectați, Institutele Naționale de Sănătate recomandă ca toți adulții cu vârsta de peste 50 de ani să primească cea mai mare parte a vitaminei B12 prin suplimente și alimente fortificate, dată fiind absorbția slabă care se instalează odată cu înaintarea în vârstă. Printre principalele surse alimentare de vitamina B12 pentru vegani se numără laptele de migdale fortificat, laptele de cocos fortificat, drojdia nutritivă, laptele de soia fortificat și cerealele fortificate, în timp ce principalele surse alimentare de vitamina B12 pentru vegetarieni includ iaurtul natural, laptele cu un conținut scăzut de grăsimi, cașcavalul, brânza și ouăle.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.