Accidentul vascular cerebral înseamnă o întrerupere prelungită în aprovizionarea cu sânge a creierului și reprezintă una dintre principalele cauze de deces peste tot în lume, precum și cauza principală de invaliditate pe termen lung. An de an, mai multe femei decât bărbați suferă de un accident vascular cerebral. Se estimează că aproximativ două treimi dintre acestea sunt accidente noi, însă restul sunt recurente.
O persoană care suferă un accident vascular cerebral este predispusă să mai sufere un al doilea accident. În 5 ani de la un accident vascular cerebral, riscul de a avea un alt accident vascular cerebral crește cu aproximativ 40%. Vestea bună este că 80% din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. Fiecare minut în timpul unui accident vascular cerebral este critic. Două milioane de celule ale creierului mor în fiecare minut, astfel încât riscul de deteriorare permanentă, de invaliditate sau de moarte crește cu fiecare minut care trece.
Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral?
Foarte puține persoane știu care sunt simptomele unui accident vascular cerebral. Cunoașterea lor și recunoașterea acestora vă pot salva viața proprie sau viața unei persoane dragi.
Printre cele mai comune simptome se numără, întâi de toate, amorțeala bruscă sau slăbiciune a feței, a brațului sau piciorului, apoi cefalee severă fără cauză aparentă, stare de confuzie, probleme de vorbire sau de înțelegere și tulburări de vedere cu unul sau cu ambii ochi.
Dacă dumneavoastră sau o persoană apropiată simțiți oricare dintre aceste simptome, este posibil să aveți un accident vascular cerebral.
Cum se poate preveni accidentul vascular cerebral?
Sunt numeroase modalități de prevenire a accidentului vascular. În primul rând, dacă suferiți de dureri de cap, chiar și de dureri ocazionale de cap sau aveți momente când experimentați tulburări de vedere, ar trebui să căutați ajutor specializat pentru diagnosticarea acestor probleme. Clinica Medoterapy oferă consultații de neurologie, în cadrul cărora medicul specialist va examina nervii feței și ai gâtului, tonusul muscular și mobilitatea, echilibrul și reflexele, simțurile, memoria, vorbirea, limbajul, puterea de concentrare și alte abilități cognitive.
În al doilea rând, accidentul vascular cerebral poate fi prevenit de îndată ce o persoană renunță la fumat și își limitează consumul de alcool. Apoi, nivelul ridicat de colesterol contribuie la formarea plăcii pe artere, care poate bloca fluxul sanguin în creier, ducând astfel la o creștere a riscului de accident vascular cerebral sau atac de cord. Prin urmare, este importantă gestionarea nivelului ridicat de colesterol, precum și gestionarea diabetului. Diabetul crește de patru ori riscul unei persoane de a suferi un accident vascular cerebral. O dietă sănătoasă, cu un conținut scăzut de sodiu este esențială pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. De asemenea, activitatea fizică, timp de 30 de minute pe zi, îmbunătățește starea generală de sănătate și reduce riscul de accident vascular cerebral.
Cum reduc exercițiile fizice riscul de accident vascular cerebral?
Sedentarismul nu este deloc recomandat după un accident vascular cerebral. La rândul său, fizioterapia este foarte utilă persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Fizioterapia implică utilizarea și întărirea mușchilor, precum și unele exerciții de mișcare și întindere pentru a menține mobilitatea articulațiilor. Se pune accentul pe recâștigarea utilizării membrelor care au fost slăbite sau paralizate după un accident vascular cerebral.
Prin activități fizice se controlează nivelurile de colesterol, crește nivelul de „colesterol bun” și se luptă cu tensiunea arterială ridicată, menținând astfel vasele de sânge sănătoase. Prin exerciții fizice se poate controla greutatea corporală. După primul accident vascular cerebral, multe persoane sunt nevoite să piardă în greutate pentru a reduce riscul unui alt accident vascular cerebral. Exercițiile fizice ajută la gestionarea greutății.
De asemenea, activitatea fizică luptă împotriva depresiei, combate stresul și astfel se reduce riscul bolilor de inimă și al riscului de accident vascular cerebral.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.