Odată ce devenim părinţi învăţăm un nou abecedar, cel de vitamine pentru copii. Ce vitamine ar trebui să îi dau copilului meu pentru a avea o dezvoltare armonioasă? Este întrebarea ce introduce părinţii într-un nou univers necunoscut.
Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să ţinem cont de faptul că cele mai bune surse de vitamine pentru copii se găsesc într-o alimentaţie echilibrată şi variată.
Să deschidem abecedarul de vitamine pentru copii:
Vitamina A – are un rol esenţial în menţinerea vederii normale a copilului, dar şi în funcționarea normală a sistemului imunitar.
În acest caz, vitamina A se găseşte în sucul proaspăt de morcovi sau tomate, în ouăle de găină, organele de viţel, preparate în suc de roşii, pătrunjel uscat, ardei capia sau ardei verde, într-o felie mică de somon, o ceaşcă de lapte, o felie de pâine integrală cu unt;
Grupul de vitamine B – contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos, stimulează metabolismul energetic şi nu în ultimul rând, are un rol semnificativ în menținerea sănătății psihice a copilului.
Natural prin alimentație, grupul de vitamine B poate fi asimilat în organism prin consumul de nuci, alune, susan, germeni de grâu cu iaurt natural.
Vitamina C este un puternic antioxidant şi, protejează organismul în faţa atacurilor radicalilor liberi alături de vitaminele A şi E.
În plus, are un rol semnificativ în funcționarea normală a sistemului imunitar
dar şi în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
În categoria vitamine pentru copii, în acest caz vitamina C, sunt clasate fructe şi legume precum: ardeiul capia, portocalele şi sucul de portocale, mango, papaya, roşiile, cartofii copţi, spanacul, grapefrutul etc.
Vitamina D, aceasta contribuie la menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge absorbția corectă a calciului și fosforului.
Organismul copilului obţine cea mai bună sursă de vitamina D printr-o expunere de 10 minute zilnic la lumina solară, în special pe antebraţe. Vitamina D se poate găsi și în peşte;
Vitamina E, asociată cu vitaminele C, A, B5, B6, joacă un rol important în întărirea sistemul imunitar. Pentru copil, e necesară o linguriţă de ulei presat la rece de floarea-soarelui, măsline, susan sau porumb. Oricare dintre aceste uleiuri pot fi puse în salate pentru a fi mai ușor consumate.
Vitamina K joacă un rol crucial pentru sângele din organism. Se găseşte în iaurturi naturale, murături preparate acasă, cu apă şi sare.
Vitamina P este necesară organismului pentru absorbţia vitaminei C. Poate fi găsită în morcovi, portocale, măceşe, prune, fulgi de hrişcă etc.
Este deja binecunoscut faptul că zahărul şi dulciurile industriale pe care le găsiţi la magazine, chioşcuri, supermarketuri, reduc serios concentraţia de vitamine din organism. Oferiţi-i celui mic fructe dulci proaspete şi din când în când ciocolată preparată în casă, pentru a-i satisface pofta de dulciuri.
Mineralele necesare pentru dezvoltarea copilului sunt: calciul, fosforul și magneziul. Printre rolurile sale, calciul şi fosforul contribuie la formarea scheletului, iar magneziul este implicat direct în multe funcţii metabolice.
Surse de calciu: o ceaşcă cu iaurt, o ceaşcă cu lapte – simplu sau cu ciocolată, macaroane cu brânză, îngheţată, o felie de brânză sau caşcaval, smochine, biscuiţi graham;
Surse de magneziu: spanac, varză, nuci, alune, migdale, macrou, somon, avocado, mărar, salvie si busuioc, banane, ciocolată neagră etc.
Oligoelementele (elemente chimice care se găsește în organism, în cantități foarte mici, îndeplinind, în unele procese biologice, rolul de catalizator) contribuie la creşterea şi dezvoltarea normală a copilului, cu precădere în perioadele de creştere rapidă.
Exemple de oligoelemente prezente în organism sunt: fierul, zincul, cuprul, fluorul, iodul, seleniul, magneziul, cobaltul, nichelul, siliciul.
Surse de fier: cereale, spanac, piept de pui, ouă, carne, făină de ovăz etc;
Surse de zinc: carne, fasole fiartă, gălbenuş de ou, nuci, sandwich cu ton etc.
Sursele de vitamine pentru copii ar trebuie dobândite prin alimentaţia lor variată, însă pe piaţă se găsesc şi suplimente de vitamine pentru copii. Să discutăm puţin despre acest aspect.
Există situaţii când obstetricianul îi poate oferi gravidei suplimente de vitamine pentru asigurarea unei evoluţii normale a sarcinii.
Mai departe, suplimentele de vitamine pentru copii au tot un status de medicamente, din acest motiv, nu trebuie administrate fără consultarea, în prealabil, a unui doctor pediatru. Doar medicul este în măsură să decidă dacă copilul nostru chiar necesită un supliment de vitamine pentru creşterea sa.
Există vitamine care pot dăuna şi aduce repercusiuni grave copilului nostru, în anumite combinaţii sau luate împreună cu alte substanţe. De exemplu, multe produse au în compoziţia lor vitamina D şi vitamina A, însă un exces de vitamina A poate determina apariţia unor semne neurologice grave.
În afară de posibila alăturare nocivă a diferitelor suplimente, un alt factor de risc în administrarea lor „orbeşte” de părinţi este oferirea unei doze greşite pentru organismul copilului nostru. Doar medicul pediatru cunoaşte doza necesară micuţului tău, care ar trebui respectată.
Astăzi, avem la dispoziție o mare varietate de suplimente de vitamine pentru copii, iar diferenţa între ele poate fi de la concentraţia acestora până la calitatea lor. Care este atunci reperul după care este bine să vă ghidaţi? Simplu, sfatul medicului pediatru, care decide dacă este cazul, sau nu, să recomande suplimente de vitamine copilului tău.
În încheiere, vă amintim că alimentaţia echilibrată a micuţului reprezintă calea cea mai sigură pentru ca metabolismul său să dobândească vitaminele de care are nevoie.
Abecedarul de vitamine pentru copii este complex şi trebuie parcurs constant alături de medicul pediatru, pentru a asigura funcţionarea corectă a organismului copilului nostru.
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.