Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar ce te faci când ochii tăi sunt obosiți de la monitorul pc-ului, tabletei sau telefonului mobil? Îi poți ajuta apelând la vitamine pentru ochi.
Vitaminele pentru vedere pot fi acumulate dintr-o alimentație echilibrată, dar și suplimente de vitamine.
Care sunt vitaminele pentru ochi? Să aruncăm o privire pe lista de vitamine și minerale benefice pentru vedere:
Binecunoscută și deja declarată vitamina regină a ochilor este vitamina A (sau retinolul, care vine de la termenul retină). Vitamina A protejează ochiul de cataractă, sindromul de ochi uscați și îl ajută să se adapteze la schimbările de lumină-întuneric și invers.
Vitamine pentru vedere, în acest caz, vitamina A, se poate dobândi prin consumarea următoarelor alimente: morcovi, ton, dovleac, ardei, ficat, ouă, lapte, cartofi dulci, spanac, broccoli, roșii, andive, piersici, pepene galben, căpșuni, mango, hering, macrou, produse lactate etc.
Vitamina C – are grijă de sănătatea ochilor noÈ™trii pentru că ne protejează cristalinul È™i combate apariÈ›ia de glaucom, cataractă.
Vitamine pentru vedere, în acest caz vitamina C, se află în ardei capia, lămâie, portocale, kiwi, caise, conopidă. roșii coacăze, măceșe, boia etc
Vitamina E – are tot un rol de protecÈ›ie, de data aceasta împotriva efectelor dăunătoare cauzate de soare.
Vitamine pentru vedere, în acest caz vitamina E, se găsesc în uleiurile de floarea-soarelui, de măsline, de rapiță, de nuci, dar și în cartofi dulci, nuci, migdale, alune;
Vitamina B2 are un rol important în atenuarea oboselii oculare. Vitamine pentru vedere, în acest caz vitamina B2, se află în ficat, carne, ouă, cereale integrale;
Vitamina B6 se ocupă de reglarea tensiunii oculare. Vitamine pentru vedere, în acest caz vitamina B6, se află în carne, lapte, brânză, cașcaval, iaurt, păstăi etc;
Vitamina B9 tratează deficiențele de vedere și o poți consuma în fructe, carne, lapte, nuci etc;
Vitamina B12 este un participant activ în protejarea ochilor și se găsește în carne, ficat, ouă, somon, ton, fructe de mare și produse lactate.
Pentru o vedere bună, avem nevoie și de, luteină, acizi grași omega 3, microelementele precum zinc, seleniu și cupru.
Luteina protejează retina de lumina ultravioletă și de radicalii liberi, având astfel rol de antioxidant. Luteina se adăpostește în salată verde, pătrunjel, spanac, broccoli, fasole verde, mazăre, morcov;
Seleniu și zincul combat acțiunea radicalilor liberi și se găsesc în pește, carne, legume, produse lactate, soia, produse din cereale, orez nedecorticat;
Acizii de omega 3 nu permit uscarea ochiului și se află în somon, ton, macrou, hering, sardine etc
Pentru sănătatea instrumentelor care intermediază contactul nostru cu lumea exterioară, o soluție eficientă este reprezentată de vitaminele pentru ochi. Fără vitamine pentru vedere, sănătatea ochilor noștri sigur se va degrada treptat și ne poate încețoșa viziunea asupra vieții.
Știați că există un mit care spune că ochelarii și lentilele de contact slăbesc vederea, iar ochii noștri devin dependenți de aceste instrumente?
Acest lucru este fals pentru că nu aceste instrumente ne afectează vederea, ci apariția unor traumatisme locale sau un alt factor este vârsta. Așadar, puteți purta liniștiți lentilele de contact sau ochelarii, respectând desigur prescripțiile medicale.
Recomandarea editorului:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.