Părul nostru este o comoară neprețuită și o încununare a frumuseții noastre unice. Un păr sănătos și mătăsos este un semn de respect și de apreciere pe care ni-l datorăm noi înșine.
În acest demers avem nevoie să cunoaștem vitaminele necesare pentru un păr sănătos, dar și vitaminele care stimulează creșterea părului.
Înainte de a vorbi despre vitamine pentru creșterea părului, să vedem care sunt cauzele principale ce duc la căderea podoabei noastre capilare:
- Dușmanul nostru cotidian, stresul – O stare psihică negativă împiedică ritmul normal de desfășurare a firului de păr. Asftel, firul de păr nu poate trece ”liniștit” prin etapele de creștere, odihnă și regenerare;
- Dezechilibre hormonale;
- Probleme cu glanda tiroidă;
- Sarcina;
- Carența de fier;
- Cauze ereditare;
- Slăbire rapidă și nesănătoasă;
- Doza prea mare de vitamina A;
- O alimentație săracă în proteine.
După cum ați văzut ultimele trei cauze de cădere a părului au legătură cu alimentația noastră. În acest caz, aliatele de nădejde pentru combaterea problemei sunt vitamine pentru creșterea părului.
Vom încercă să soluționăm problema împreună și începem cu o listă de vitamine care stimulează creșterea părului:
- Vitamina B (mai ales vitamina B6, vitamina B9) contribuie la asimilarea hemoglobinei, care, la rândul ei, ajută scalpul în obținerea oxigenului ce are ca efect creșterea unui păr sănătos. Vitamine pentru creșterea părului, în acest caz din complexul de vitamina B, se găsesc în alimente precum cartofi, fasole, linte gătită, sparanghel, mazăre, cotlet de porc, carne de vită, piept de pui, banane, papaya, făină de ovăz, cereale.
- Vitamina C este o vitamină care stimulează creșterea părului, prin aportul său la dezvoltarea sănătoasă a colagenului. Vitamine pentru creșterea părului, în acest caz vitamina C, se află în alimente precum kiwi, ardei roșu, portocale.
- Vitamina E – stimulează circulația sângelui în scalp prin absorbția unei cantități mai mari de oxigen; Vitamine pentru creșterea părului, în acest caz vitamina E, se găsește în uleiul de floarea-soarelui, de soia, de porumb și cereale.
- Vitamina D – specialiştii au descoperit că vitamina D ajută la activarea creşterii firului de păr şi la îmbunătăţirea elasticităţii acestuia. Există alimente care conţin această vitamină, cum ar fi: peştele, ouăle, lactatele, sau ciupercile.
- Vitamina H (sau biotina) – contribuie la o stare bună de sănătate a părului tău și se găsește în ouă, nuci, avocado.
- Vitamina A – am lăsat la urmă această vitamină pentru că este o sabie cu două tăișuri. Vitamina A este esențială în producerea de sebum. Fără sebum, părul devine uscat și predispus pentru mătreață, însă o cantitate prea mare de sebum duce la căderea părului. Vitamine pentru creșterea părului, în acest caz vitamina E, se află în alimente precum morcovi, cartofi dulci, mango, portocale.
Inamicii absorbției de vitamina A în organism sunt, de exemplu, fumul de țigară și aspirina.
Alți nutrienți esențiali pentru creșterea părului sunt Omega3 și proteinele.
- Omega 3 – este soluția optimă pentru un fir de păr deshidratat și poate fi găsit în pește.
- Proteinele – contribuie la stimularea creșterii celulelor regeneratoare ale părului, conferind forță și vigoare podoabei capilare.
Vitaminele care stimulează creșterea părului sunt o soluție eficientă și benefică pentru îngrijirea podoabei noastre capilare, iar un păr sănătos și mătăsos ne conferă și o mai mare încredere în sine.
Pentru a vedea ce înseamnă un păr sănătos, am adăugat o galerie foto cu diferite tipuri de păr:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.
In afara de aceste alimente, puteti incerca si masti cu ulei de argan.