Vitamine solubile în apă

Vitaminele sunt niște compuși organici indispensabili vieții, al căror rol esențial este de a menține vitale procesele celulare.

Surse-naturale-de-vitamine

Vitaminele se găsesc în alimente sau pot fi preparate sintetic.

Deși, cantitatea zilnică necesară este mai mică de un gram, un aport insuficient cauzează tulburări în funcţiile biologice și diverse boli, precum rahitismul (carența vitaminei D) sau Beri-Beri (carența vitaminei B1).

La capitolul vitamine solubile în apă, în topul listei se află vitamina B3, cunoscută și sub denumirea de niacină sau vitamina PP. Acest tip de vitamine solubile în apă sunt eficiente în tratarea unor afecțiuni precum dermatita, durerile de cap, pelagra, depresiile sau tulburările psihice.

Alături de B3, vitamine solubile în apă mai sunt și restul vitaminelor din complexul B, respectiv tiamina (B1), riboflavina (B2), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina (B7), acidul folic (B9) și B12 dar și vitamina C.

Întrucât niște vitamine solubile în apă nu sunt depozitate în organism, ele trebuie administrate zilnic.

Vitamina-B1

Vitamina B1

Vitamina B1 este o vitamină care se gândește la noi și are grijă de noi. Cum face acest lucru? Ne ajută să gândim, să avem o digestie bună și produce energie în interiorul nostru, pentru a ne conferi o stare de bine. Vitamina B1 sau tiamina oferă un tonus pozitiv […] mai mult »

Vitamina B2

Vitamina B2

Vitamina B2 este un partener de nădejde al organismului nostru și unul din factorii esențiali care contribuie la menținerea unei stări bune de sănătate. Vitamina B2 este o vitamină hidrosolubilă ce face parte din complexul vitaminic B, care trebuie consumată zilnic. Vitamina B2 ce mai poartă și demumirea de riboflavină, […] mai mult »

Vitamina B3

Vitamina B3

Vitamina B3 sau niacina este considerată una dintre cele mai stabile vitamine solubile în apă și face parte din complexul de vitamine B, astfel în atribuțiile sale intră și producerea de energie de care organismul nostru are nevoie. Cum face acest lucru? Gândiți-vă la vitamina B3 ca la un convertor […] mai mult »

Vitamina-B5

Vitamina B5

Vitamina B5, solubilă în apă, poate fi găsită în toate celulele vii și se prezintă sub formă de coenzima A. Corpul nostru prezintă depozite mari de vitamina B5 în ”zone strategice” precum creierul, inima, ficatul și rinichii. Vitamina B5 mai este numită și vitamina antistres prin rolul său de producere […] mai mult »

Vitamina B6

Vitamina B6

Vitamina B6 sau piridoxină este o vitamină hidrosolubilă ce rezistă la căldură, dar nu face o pereche bună cu lumina. Pentru că face parte din familia complexului de vitamine B, are în fișa postului procedura de metabolizare a grăsimilor și transformarea lor în proteine. Pe lângă sprijinirea metabolismului, vitamina B6 […] mai mult »