Vitamina B1 este o vitamină care se gândește la noi și are grijă de noi. Cum face acest lucru? Ne ajută să gândim, să avem o digestie bună și produce energie în interiorul nostru, pentru a ne conferi o stare de bine.
Vitamina B1 sau tiamina oferă un tonus pozitiv organismului nostru, iar această caracteristică i-a adus acestei vitamine o poreclă. De ce este numită și vitamina bunei dispoziții?
Ea este responsabilă pentru procesul de transformare a carbohidraților din alimente în energie. Mai bine spus, imaginați-vă că vitamina B1 este furnizorul de energie pentru organismul nostru. În plus, are efecte tonice asupra creierului uman. Cum?
Glucoza este considerată „principalul combustibil al creierului” și pentru că vitamina B1 intervine în metabolismul glucidelor, capătă un rol în stimularea stării de bine. Astfel, vitamina B1 devine un inamic puternic al depresiei, anxietății, oboselii și a altor probleme neuropsihice.
De asemenea, este și vitamina care se îngrijește de ”sănătatea” sistemului nervos central, motiv pentru care este numită și vitamina performaței intelectuale.
Am spus mai devreme că are grijă de noi, așadar ce alte beneficii ne mai oferă vitamina B1?
- previne sau este folosită pentru tratarea unor boli nemiloase precum Alzheimer sau Crohn, scleroza în plăci, epilepsie, HIV/SIDA;
- ajută organismul la apărarea împotriva infecțiilor;
- stimulează atenția și memorarea, astfel poate fi folosită în procesele de învățare;
- asigură și buna desfășurare a activității aparatului digestiv și glandelor endocrine;
- previne sau tratează alcoolismul;
- este capabilă de efecte detoxifiante;
- are un rol important în prevenirea insuficienţei cardiace congestivă;
- combate tulburările intestinale, oferind un ajutor organismului în caz de constipație sau diaree;
- contribuie la îmbunătățirea tonusului muscular;
- joacă un adevărat rol de coordonator al activității nervilor și mușchilor;
- ajută în combaterea răului de mare, de înălțime sau de avion.
După ce am văzut o parte din ”serviciile medicale” pe care această vitamină le oferă organismului nostru, întrebarea firească care ne vine în minte acum este de unde putem lua vitamina B1?
Printre alimentele care conțin această vitamină se numără drojdia de bere, urmată îndeaproape de ficatul de vită, usturoi, carnea de porc, salata verde, conopida fiartă, struguri, vinete coapte, ananas, portocale, ovăz și cereale integrale etc.
Am aflat unde o găsim și cum ne ajută, următorul pas este de a ne asigura că nu suferim de o deficiență a acestei vitamine. Cum ne spune corpul nostru că nu avem o cantitate suficientă de vitamina B1?
- Avem o stare depresivă sau de astenie;
- Nu avem poftă de mâncare și suntem irascibili;
- Suferim de dureri ale ochilor, o memorie deficitară sau de o sensibilitate musculară;
- Constatăm că avem sânge în urină, dureri gastrice sau o repriză de constipație;
- Simțim furnicături în palme sau picioare;
- Suferim de o scădere a concentrării sau tulburări de atenție;
- Avem senzație de mers greoi.
Este bine de știut că un consum excesiv de cafea sau alcool duce la o deficiență a vitaminei B1.
Aproape de final, este bine să aflăm care este pentru funcționarea în condiții optime a organismului nostru. Dacă pentru copii sunt de ajuns între 0,4 – 1,2 miligrame pe zi, femeile au nevoie de 1,3 miligrame, în timp ce pentru bărbați cantitatea recomandată este de 1,5 miligrame/zi.
Ce este important de reținut este că vitamina B1 este multitasking și prin prezența sa în organismul nostru ne oferă o digestie normală, cadrul optim pentru stimularea creierului, dar și doze de energie, pentru o stare de bine pe care fiecare dintre noi o merităm.
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.