Vitamina B12

Vitamina B12 prezintă cea mai complexă structură chimică din întregul spectru al vitaminelor. Vitamina B12, ce poartă și denumirea cianocobalamină, face parte din complexul de vitamine B.

Vitamina B12Vitamina B12 sau vitamina roșie are o responsabilitate imensă în organismul nostru ajutând la procesul de formare a învelișului de mielina ce ”îmbracă” fibrele nervoase, indispensabile pentru transmiterea de impulsuri nervoase în tot corpul. Astfel, vitamina B12 are grijă de sănătatea și dezvoltarea sistemului nostru nervos.

În plus, vitamina B12 poate spori capacitatea noastră de învățare.

Schimbăm registrul și descoperim că Vitamina B12 joacă un rol important în sinteza ADN-ului și în procesul de formare a globulelor roșii. Continuă și mai departe, intervenind în procesul de maturizare a globulelor roșii, prin care ”alungă” oboseala și anemia.

Pe lângă acest aspect, vitamina B12 împiedică depunerea de grăsimi în ficat, ocrotind astfel celulele hepatice.

Rămânem în sfera celulelor și aflăm că vitamina B12 este implicată în buna funcționarea a celulelor din măduva osoasă.

Și, nu în cele din urmă, vitamina B12 participă activ la metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor.

Ce alimente conțin vitamina B12 și ar trebui să se regăsească în coșul nostru de cumpărături? Putem alege de la ouă de găină, lapte, iaurt simplu la sardine, pește în ulei sau sos tomat, somon, scoici, ficat de pui, carne de porc etc.

Cum simțim că suferim de o lipsă de vitamina B12? Simptomele deficienței B12 includ:

  • anemie;
  • senzaţia de oboseală;
  • tulburările de echilibru sau chiar pierderea conștienței;
  • anemia cu dispnee;
  • sensibilitatea dureroasă la nivelul limbii şi gurii;
  • slăbiciunile la nivelul membrelor;
  • pierderea în greutate;
  • căderea părului;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • durerile musculare;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • depresie;
  • lipsa de vigoare sau energie.

Este bine de știut că simptomele lipsei de vitamina B12 apar mai repede la copii decât la adulți și tot cei mici sunt mai vulnerabili la leziuni permanente. Simptomele deficienței de vitamina B12 la copii se manifestă prin întârzierea creşterii şi dezvoltării, dar și prin lipsa energiei și poftei de mâncare.
Aveți grijă pentru că lipsa de vitamina B12, ar putea duce treptat la consecințe grave cum este coma și chiar decesul.

O altă caracteristică a deficitului de vitamina B12 este că se manifestă rapid, astfel putem vorbi de apariția unor alte simptome precum:

  • dezorientare şi agitaţie;
  • stări de confuzie;

Deficiența de vitamina B12 se poate manifesta prin pierderi de memorie. La persoanele în vârstă, acest simptom ar putea conduce la concluzia greșită că o persoană suferă de Alzheimer, când în realitate ar fi vorba de o simplă deficiență de vitamina B12.

Persoanele cele mai predispuse la o deficiență de vitamina B12 sunt vegetarienii și veganii. Pentru aceste categorii o variantă de a evita această situație este de a lua zilnic un supliment (tabletă) de vitamină B12 care să le furnizeze cel puţin 10 micrograme de vitamina B12.

Dacă este să vorbim despre cantitatea zilnică de vitamina B12 necesară pentru un adult, aceasta ar avea valoarea de 2 micrograme pe zi, de 2,6 mcg pe zi pentru femeile însărcinate şi de 2,8 mcg la femeile care alăptează.

Trecem la categoria celor mici și aflăm că un copil ce are vârsta între 1 și 3 ani are nevoie de 0,9 mcg de vitamina B12 pe zi, în timp ce copiii între 9 și 13 ani necesită 1,8 mcg de vitamina B12 pe zi. Iar adolescenții între 14 și 18 ani au nevoie 2,4 mcg de vitamina B12 pe zi.

Vitamina B12, ce ne oferă beneficii diferite și complexe, reprezintă unul dintre pionii principali de care organismul nostru are nevoie pentru a ne oferi o sănătate de fier.

Știați că pe măsură ce timpul trece și îmbătrânim, abilitatea organismului nostru de a absorbi vitamina B12 din alimente scade?


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*