Vitamina B3 sau niacina este considerată una dintre cele mai stabile vitamine solubile în apă și face parte din complexul de vitamine B, astfel în atribuțiile sale intră și producerea de energie de care organismul nostru are nevoie. Cum face acest lucru?
Gândiți-vă la vitamina B3 ca la un convertor al organismului nostru care nu doar transformă proteinele, carbohidrații și grăsimile în energie, ci și sintetizează amidonul, oferindu-le energie mușchilor din corp și ficatului nostru.
Există o legătură strânsă între vitamina B3 și ADN-ul nostru. Deficitul de vitamina B3 este unul din factorii care pot duce la daune genetice.
Vitamina B3 are și un alt rol important în funcționarea normală a organismului nostru. Vitamina B3 ajută la diminuarea colesterolului ”negativ”-LDL și la creșterea colesterolului ”pozitiv„- HDL și, în același timp, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Astfel aflăm că vitamina B3 este un inamic serios al diabetului zaharat.
În plus, vitamina B3 este un pion important pe care organismul îl folosește pentru a preveni diareea, dar și pentru a te proteja împotriva aterosclerozei, migrenei, halucinațiilor, depresiei, insomniilor sau stărilor de amețeală.
Pentru cei care suferă de un miros neplăcut al gurii, afecțiune numită halena, vitamina B3 este un ajutor de nădejde care vă poate scăpa de această problemă.
Nu putem omite faptul că vitamina B3 aduce un aport semnificativ la funcționarea normală atât a aparatului digestiv, cât și a sistemului nervos.
Și nu în ultimul rând, vitamina B3 este unul din factorii care ajută organismul să prevină apariția unei boli nemiloase, cum sunt Alzheimer-ul sau HIV/SIDA.
În ce alimente ne așteaptă vitamina B3 să o consumăm?
De la conopidă fiartă, vinete coapte, nuci, sparanghel fiert, la somon preparat la cuptor, creveți fierți, piept de curcan prăjit, mușchi de vită fiert, avocado, zmeură etc.
Ce semnale ne transmite corpul nostru în cazul în care suferim de o carență de vitamina B3?
- slăbiciune musculară;
- infecții ale pielii;
- tulburări digestive, cât și lipsa unei pofte de mâncare.
În cazul unei carențe serioase de vitamina B3 poate apărea boala pelagra, care se manifestă prin apariția unor leziuni dermatologice grave, stări de delir sau de anxietate, precum și stări de depresie. Dacă această boală nu este tratată, poate duce chiar la moarte.
Știați că la începutul anilor 1900, specialiștii din America au găsit o legătură între pelagra și dieta bazată pe porumb? Deși porumbul este bogat în vitamina B3, oamenii nu pot absorbi cum trebuie vitamina B3 din această legumă. Astfel, oamenii sufereau de o deficiență de vitamina B3, ce ducea la apariția simptomelor de pelagra.
Pentru a avea grijă de sănătatea noastră, doza necesară de vitamina B3 pentru copiii între 0-6 luni este de 2 mg pe zi, pentru copiii între 4-8 ani de 8 mg pe zi, pentru băieții de peste 14 ani – 16 mg iar pentru fete peste 14 ani – 14 mg.
O doză mai mare de vitamina B3 este necesară pentru femeile însărcinate și pentru femeile care alăptează, de 18 mg, respectiv 17 mg pe zi.
Am încercat să răspundem astăzi la întrebarea cu ce ne ajută vitamina B3 și să deslușim beneficiile pe care le oferă dezinteresat organismului nostru. În plus, ne-am reamintit astăzi că sănătatea ar trebui să reprezinte o prioritate pentru noi și că nu avem luxul ”de a schimba o sănătate pentru o altă sănătate mai bună”.
Știați că vitamina B3 poare fi găsită sub alte denumiri precum acid nicotinic sau vitamina PP (Pellagra Preventer)?
Știați că organismul nostru folosește vitamina B3 pentru a menține integritatea tegumentelor și mucoaselor?
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.