Vitamina B5

Vitamina B5, solubilă în apă, poate fi găsită în toate celulele vii și se prezintă sub formă de coenzima A. Corpul nostru prezintă depozite mari de vitamina B5 în ”zone strategice” precum creierul, inima, ficatul și rinichii.

Vitamina-B5Vitamina B5 mai este numită și vitamina antistres prin rolul său de producere a energiei din grăsimi, amidon și zahăr în organismul nostru. Din acest motiv, unul din beneficiile vitaminei B5 este combaterea oboselii și slăbiciunii organismului.

Vitamina B5 reprezintă un aliat de nădejde pe care organismul nostru îl utilizează pentru a menţine sănătatea sistemului nostru nervos, dar și pentru înlăturarea depresiei și a stărilor de anxietate.

Alte exemple de beneficii pe care vitamina B5 le oferă organismului nostru este că ajută la reducerea durerilor articulare și calmează simptomele ce apar la artrita reumatoidă.

Dacă ați suferit o operație chirurgicală, este bine de știut că vitamina B5 este una din substanțele care vă accelerează ritmul de vindecare al rănilor.

Vitamina B5 vine și în ajutorul persoanelor care suferă de acnee, dar este benefică și în prevenirea mătreții și a candidozei (infecția cu o ciupercă ce se manifestă la nivelul cavității bucale sau de pe mucoasa vaginală).

Știați că vitamina B5 mai este cunoscută și ca elixirul tinereții? Vitamina B5 este numită astfel pentru că joacă un rol important în prevenirea unei îmbătrâniri premature, prin combaterea apariţiei ridurilor și reducerea pigmentării tenului. Este bine de știut că lăptișorul de matcă reprezintă o sursă excelentă de vitamina B5.

O altă responsabilitate pe care vitamina B5 o ia în serios este sprijinul pe care îl oferă pentru o fertilitate crescută atât la femei, cât și la bărbați.

Vitamina B5 poate fi găsită în diferite alimente precum drojdia de bere, ardeiul iute, conopida, ciuperci, avocado, dar și ouă fierte, orez brun, roșii, broccoli, căpșuni, miere etc.

După ce am răsfoit o parte din meniul ce ne oferă vitamina B5, cel mai bine ar fi să cunoaștem câteva simptome care ne-ar putea indica un deficit de vitamina B5 în corpul nostru:

  • dureri de cap;
  • stări de oboseală;
  • căderea părului;
  • depresie;
  • insomnie;
  • apatie;
  • probleme digestive;
  • contracții musculare.

Persoanele care suferă un exces de vitamina B5 pot prezenta simptome precum sensibilitate dentară și diaree.

Pentru a ne feri de oricare din situațiile de mai sus, doza de vitamina B5 necesară pentru copii este 3-8 miligrame pe zi, în timp ce adolescenții și adulții au nevoie de 10 miligrame pe zi.

Vitamina B5 reprezintă un partener de încredere pe care organismul nostru se poate baza pentru a-și desfășura fără probleme activitatea sa complexă.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*