Vitamina B9

Vitamina B9, cunoscută și sub denumirea de acid folic, face parte din complexul de vitamine B. Aceasta trebuie consumantă zilnic pentru că este o vitamină hidrosolubilă în apă, iar organismul nostru nu o poate reține.

Vitamina B9Care sunt beneficiile vitaminei B9?

Pe lângă rolul de metabolizare a grăsimilor ce vine odată cu apartenența la complexul de vitamina B, vitamina B9 are caracteristica proprie de a acționa ca un factor de creștere în corpul nostru.

În plus, este esențială în copilărie, adolescență sau perioada de sarcină, când organismul nostru trece prin momente de dezvoltare rapidă.

Totodată ea contribuie la creșterea fertilității, atât la femei, cât și la bărbați.

Mai departe, vitamina B9 are un rol extrem de important în perioada de sarcină pentru că ajută la dezvoltarea sistemului nervos şi osos al fătului. Astfel, ocrotește fătul de anomalii congenitale ce pot duce la afectarea creierului și coloanei sale vertebrale.

Pe lângă acest aspect, vitamina B9 contribuie și la creșterea producției de lapte matern.

Aceeași vitamină are un rol determinat și în protejarea organismului de apariția unor boli cardiovasculare, dar și de accidente vasculare.

Organismul nostru folosește vitamina B9 pentru a forma celule roșii, ce are ca rezultat prevenirea anemiei. De asemenea, este recomandată pentru sănătatea noastră mintală și psihică, ea participând activ la buna funcționare a creierului (contribuie la procesul de sinteză a acizilor nucleici-ADN și ARN).

Schimbăm registrul și aflăm că vitamina B9 acționează ca un factor de previne a apariției diferitelor tipuri de cancer cum ar fi: cancerul la uter, plămâni și colon, nu în ultimul rând, contribuie la întărirea firului nostru de păr și a unghiilor.

După ce am descoperit o parte din beneficiile acestei vitamine, următoarea întrebare ce ne vine în minte este unde o putem găsi?

Din covata de bunătăți, putem alege următoarele alimente ce conțin vitamina B9: mazărea, porumbul, morcovul, fasolea verde, sparanghelul, spanacul, țelina, ceapa, prazul, conopida, laptele, cerealele integrale, drojdia de bere, ficatul de vițel, căpșunele, papaya, grapefruitul, bananele, avocado, zmeura și lista poate continua cu lejeritate.

Cum ne putem da seama că suferim de un deficit de vitamina B9?

Deficitul de vitamina B9 se manifestă în organismul nostru prin:

  • schimbări bruște de dispoziție;
  • paloare;
  • dureri de cap;
  • depresie și palpitații;
  • scăderi în greutate, dar și inflamații în corp;
  • gingivită;
  • eczeme;
  • tulburări digestive;
  • anemie;
  • diaree.

La polul opus, pe termen lung, persoanele care suferă de un exces al acestei vitamine se vor confrunta cu agravarea afecţiunilor la colon.

Este bine de știut că doza zilnică necesară este administrată ținându-se cont de două criterii: vârsta și starea fiziologică a organismului.

În acest caz, gravidele și femeile care alăptează au nevoie de doze între 0,5 – 0,6 mg pe zi, în timp ce copiii cu vârsta de până la 1 an au nevoie de doar 0,065 – 0,08 mg pe zi.

Adulţii au nevoie de o cantitate de vitamina B9 cuprinsă între 0,3 – 0,4 mg pe zi.

Pe lângă grija pe care vitamina B9 o poartă pentru sănătatea noastră, ea ajută organismul nostru să creeze o nouă viață și contribuie decisiv la dezvoltarea normală a copilului.

Știați că o supradoză de vitamina B9 în corpul nostru poate fi de fapt un semn al unui deficit de vitamina B12?

Știați că aceeași vitamină pe care v-am prezentat-o mai sus contribuie la cicatrizarea rănilor?


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*