Vitamina C

De mici, am fost învățați de părinți și bunici că vitamina C este importantă pentru sănătatea noastră. Am fost învățați că vitamina C ne ajută să ne apărăm de răceală, ceea ce este foarte corect pentru că vitamina C ne întărește sistemul imunitar.

Vitamina CVitamina C ne și echilibrează sistemul imunitar, apărându-ne de alergi, și creează în corpul nostru interferonul, ce conține proprietăîi antiinfecțioase impresionante.

În plus, pentru că vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului nostru imunitar, joacă un rol esențial la inhibarea creșterii tumorilor, protejându-ne astfel de tipuri diferite de cancer.

Vitamina C este un antioxidant ce ne apără de acțiunea radicalilor liberi (molecule care se acumulează în corpul nostru și provoacă efecte dăunătoare) ce pot duce la apariția unor boli arteriale (de exemplu, arteroscleroza) sau cancer.

Deoarece contribuie la reducerea tensiunii arteriale, vitamina C previne apariția bolilor cardiovasculare.

Trecem în alt registru și aflăm că vitamina C contribuie substanțial la creșterea producției de colagen, ce are ca efect benefic menținerea cartilagiilor, tendoanelor și țesuturilor. Mai mult, vitamina C grăbește și rolul de cicatrizare a pielii.

Vitamina C are grijă de noi și ne încetinește procesul de îmbătrânire, având în atribuțiile ”fișei de lucru” prevenirea uzurii celulare.

Organismul nostru folosește vitamina C pentru a se apăra de stresul oxidativ, dar și la procesul de sinteză a diferite minerale și a calciului.

Care sunt considerate cele mai importante surse de vitamina C?

Îndreptați-vă atenția spre kiwi, ardei roşu, citrice, roșii, căpșuni, cartofi sau broccoli.

Trebuie să fim atenți la semnalele pe care corpul nostru ni le transmite și în acest caz, simptomele unui deficit de viamina C sunt:

  • lipsa de energie;
  • oboseală;
  • rănile tale se vindecă greu;
  • ești predispus la viroze sau infecții;
  • suferi de schimbări bruște de dispoziție;
  • ai tulburări digestive sau opusul, lipsa poftei de mâncare;
  • ai stări de depresie;
  • suferi de sângerarea gingiilor sau sângerări nazale;
  • te învineţeşti repede, chiar și fără să ai un motiv întemeiat.

Dacă este să vorbim despre reversul medaliei și anume, excesul de vitamina C, acesta se manifestă prin amețeli, pietre la rinichi și organismul tău nu se poate apăra cum trebuie în fața acțiunii radicalilor liberi.

Care este doza zilnică recomandată de vitamina C pentru copii și adulți?

Adulții necesită o doză de vitamina C de 60 – 100 mg pe zi, în timp ce copiii au nevoie de o cantitate de vitamina C de 35 – 65 mg pe zi.

Este bine de știut că fumatul este un factor important care duce la o deficiență de vitamina C, de aceea, fumătorii au nevoie de o cantitate de minimum 120 mg de vitamina C pe zi.

În final, m-am gândit să vă ilustrez altfel concluzia și motivul pentru care corpul nostru are nevoie de vitamina C pentru o bună desfășurare a activității sale.

Gândiți-vă la organismul nostru și la vitamina C ca la un cuplu de îndrăgostiți, care nu pot funcționa cum trebuie dacă sunt departe unul de celălalt. Cine ar avea de suferit dacă cei doi s-ar despărți? Sănătatea noastră!

Știați că vitamina C reduce riscul aparației de cataractă?

Știați că dacă adăugați lămâie după ce a fiert apa, este recomandat ca ceaiul să fie consumat pe loc?

În spatele acestei recomandări stă faptul că vitamina C este termosensibilă și în contact cu aerul și razele solare, își pierde proprietățile și nu mai puteți beneficiați de efectele sale.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*