Vitamina A

Sănătatea noastră este respectul pe care ar trebui să ni-l acordăm fiecare dintre noi. Cum putem realiza acest lucru când ritmul cu care se desfășoară viața noastră este tot mai alert? Vitamina A este un ajutor de nădejde pe care îl putem oferi organismului nostru.

Vitamina ASă aflăm mai întâi ce este vitamina A.

Cunoscută generic sub denumirea de vitamina A, ea se referă de fapt la o grupă mare de substanțe ce includ retinolul, retinalul, acidul retinoic și niște compuși înrudiți numiți retinoizi și carotenoizi. Aceste substanțe se transformă în corpul uman în vitamina A.

De ce avem nevoie de vitamina A?

În primul rând, este benefică pentru sănătatea ochilor noștri, pe care îi ”obosim” toată ziua, stând în fața unui monitor, telefon sau televizor.

Este cunoscut faptul că aceasta ajută la prevenirea cataractei și contribuie la îmbunătățirea vederii noastre nocturne.

În plus, vitamina A este numită și ”vitamina anti-infecții”, deoarece contribuie la întărirea sistemului nostru imunitar. Este un bun antioxidant și este folosită adesea pentru a preveni diferite tipuri de cancer. Potrivit specialiștilor, vitamina A este recunoscută drept cea mai puternică vitamină anti-canceroasă.

Ea poate ajuta și la prevenirea altor boli care ne pot afecta viața cum ar fi:

  • diabetul zaharat;
  • ulcere;
  • boală intestinală inflamatorie;
  • osteoartrită;
  • psoriazis;
  • vaginită;
  • tulburări ale glandei tiroide;
  • alcoolism.

Vitamina A este un medic universal, pentru că are și beneficii în domeniul cosmetic.

Dacă vreți o piele catifelată, fără riduri, un mare aliat al vostru în prevenirea uscării pielii este chiar această vitamină.

Tot ea, este cunoscută pentru efectele sale de anti-îmbătrânire. Din acest motiv, este bine să cumpărați creme ce conțin retinol. Se cunoaște faptul că acele creme care conțin vitamina A hidratează piele și o ajută să revină la forma inițială, astfel procesul de degradare al pielii poate fi încetinit și chiar, într-o anumită măsură, inversat.

În afară de piele, are grijă și de sănătatea părului nostru, dar oferă și un sprijin important pentru dinți și gingii fără probleme.

În ce alimente putem găsi Vitamina A?

Nu degeaba ne spuneau bunicii să mâncăm morcov când eram mici pentru a avea o vedere bună, pentru că cea mai cunoscută legumă în care o putem găsi este morcovul crud.

Dacă morcovul nu este pe gustul vostru, nici o problemă! Avem și alte varietate de legume în care poate fi găsită, tocmai pentru a satisface toate preferințele noastre culinare.

De la spanac fiert, ardei gras roșu crud, salată verde, pătrunjel crud, castravete cu coajă, pepene verde, cartofi copți sau fierți, mazăre și până la fasole verde fiartă, toate aceste alimente ne asigură aportul necesar de vitamina A. Lista completă, cu legumele bogate în această vitamină, o veți găsi tot aici, pe site-ul nostru ce tratează în exclusivitate subiecte despre vitamine și beneficiile lor, într-un articol separat.

Cum putem depista carența din organismul nostru?

Un prim semn este greutatea de a vedea în condiții slabe de lumină sau întuneric.

În afară de acest semnal, mai sunt și alte simptome care anunță/avertizează absența vitaminei A din organismul nostru, iar acestea se manifestă prin:

  • lipsa poftei de mâncare;
  • uscăciune mucoasei nazale;
  • anemie;
  • diaree;
  • schimbări la nivelul dinților și a pielii;
  • îngroșarea pielii;
  • usturimi la urinat;
  • apariția coșurilor pe față;
  • reducerea apetitului sexual (scăderea libidoului);
  • tulburări în procesul de reproducere.

După ce am vorbit despre carență este momentul să aflăm și despre reversul medaliei. Cum se manifestă intoxicația sau excesul, prezența sa în organismul nostru într-o cantitate peste normal?

Printre simptomele pe care le-am putea resimții se numără: demineralizările osoase, hipercalcemia, adenopatiile (afectarea ganglionilor prezenți prin influențarea dimensiunilor acestora, creșterea volumului lor), hiperlipidemia (creșterea anormală a numărului de lipidie din sânge), dar și pielea uscată și starea de vomă.

Pentru a preveni deficitul sau excesul este bine de știut că bărbații și adolescenții au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina A decât femeile. Potrivit specialiștilor, cantitățile recomandate sunt de 1000 μg (micrograme) la bărbaţi și adolescenţi, 800 μg la femei, copii peste 10 ani şi vârstnici. Este interesant de știut, de asemenea, că femeile gravide au nevoie de 300 μg în perioada de lactaţie.

Acum că am făcut cunoștință și am înțeles rolul important pe care îl joacă vitamina A în viața noastră, avem un instrument în plus pentru a ne ajuta organismul să facă față stresului cotidian în care trăim.

Nu uitați, vitamina A este un puternic aliat pentru sănătatea organismului și pentru îngrijirea pielii, atâta timp cât o consumăm sau o aplicăm constant.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*