MULTIVITAMINE ȘI SUPLIMENTE

Trăim într-un stres cotidian ce ne macină încet, dar sigur și lasă urme atât asupra psihicului, cât și a organismului. Și, cum sănătatea este cea mai de preț comoară de care dispunem, pe lângă o hidratare corespunzătoare și adecvată este nevoie și de o alimentație echilibrată, doar corpul omenesc se bazează pe un cocktail de vitamine, minerale și nutrienți. Și de sport avem nevoie. De mult sport. Iar dacă adăugăm și câteva multivitamine şi suplimente, atunci putem spune că avem toate ingredientele care ung mașinăria numită corpul uman, căci toate piesele și subansamblele sunt, în felul acesta, strâns legate între ele și perfect interconectate.

Vorbeam mai sus de un regim alimentar echilibrat. Într-adevăr, este cea mai eficientă cale de a obține aportul necesar de vitamine și minerale, dar ce te faci când organismul nu asimilează așa cum trebuie necesarul? Aici intervine „suplimentul” ce conține mai multe vitamine şi minerale, mai cunoscut și sub numele de tabletă de multivitamină. Așadar, pentru cei care nu se hrănesc corect și nu cunosc/ recunosc beneficiile fructelor și legumelor, precum și pe cel al altor alimente recomandate, s-au inventat multivitamine şi suplimente, indicate și celor ce, din cauza unor alergii sau intoleranţe la diverse alimente, nu se pot hrăni adecvat. A, și să nu uităm, că tot este la modă, multivitamine şi suplimente sunt „prescrise” și  vegetarienilor stricţi, supranumiții vegani (non-consumatorilor de produse animaliere), care duc lipsă de vitamina B12, zinc, fier şi calciu.

Multivitamine şi suplimente trebuie alese cu grijă

Nu oricine și nicidecum oricând poate lua tablete de multivitamine şi suplimente. De fapt, aceste cure se fac regulat și numai cu și sub stricta recomandare a medicului nutriționist! Alegerea tipului de multivitamine şi suplimente necesar organismului se face ținând cont de câteva aspecte. Așadar, să aruncăm o privire asupra acestor sfaturi oferite de medicii specialiști.

Fierul - trebuie avut mare grijă cu doza de fier consumată, căci o cantitate prea mare se poate dovedi toxică pentru organism (asta, deși fierul este o minerală recomandată femeilor în timpul sarcinii). Atenție mare și pentru „seniori” și doamnele aflate în postmenopauză: tableta de multivitamine şi suplimente trebuie să conțină puțin sau deloc fier!

Vitamina B6 - Ajută la scăderea nivelului de homocisteină din sânge (factor de risc pentru infarctul miocardic) şi la îmbunătăţirea funcţionării sistemului imunitar, de aceea este recomandat a se consuma o cantitate corespunzătoare din această vitamină. Ca orice lucru în exces, și în cazul vitaminei B6 trebuie evitat supradozajul, întrucât poate provoca distrugeri nervoase la nivelul braţelor şi picioarelor.

Vitamina B12 - Este binevenită, căci consumul regulat de B12 reduce riscul de anemie, boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral. Nu de puține ori, persoanele adulte nu au putut absorbi așa cum trebuie această vitamină, drept pentru care se recomandă o multivitamină care conţine cel puţin 2 micrograme (mcg) de B12.

Vitamina D - Este „poștașul” care livrează organismului calciul, deci are rol esențial în procesul de menținere a densității oaselor. Și, urmare a faptului că nu se mai expun razelor solare, în special vârstnicii au deficit de vitamina D. De aceea, o multivitamină cu 400 până la 600 de unităţi internaţionale (UI) este recomandată pentru menţinerea sănătăţii oaselor.

Vitamina E - ultimele studii în domeniul au demonstrat fără echivoc faptul că o doză zilnică mai mare de 400 UI de vitamina E poate crea multe și grave probleme de sănătate. Așadar, multivitamine şi suplimente care conțin această vitamină, doar cu acordul medicului!

Câteva sfaturi binevenite

Înainte să cumpărați multivitamine, este bine să țineți cont de următoarele aspecte:

Asigurați-vă că multivitaminele cumpărate au menționat pe etichetă testarea în laborator a produsului și faptul că acesta corespunde standardelor de calitate;

Multivitaminele se iau împreună cu alimente! Atenție mare: dacă o multivitamină conține fier, evitați alimentele bogate în calciu, deoarece fierul interferează cu absorbţia Ca!;

Multivitaminele nu trebuie să coste mult. Toate produsele aflate pe piață sunt bune!

Cele mai indicate sunt multivitamine şi suplimente care conţin o mare varietate de vitamine şi minerale în cantităţi corespunzătoare (nu depășește 100% din doza zilnică recomandată - DZR). În majoritatea cazurilor, dacă tableta de multivitamine nu depăşeşte 100% din DZR, atunci este sigură și poate fi consumată;

Multivitaminele, recomandate pentru...

Suplimentele de multivitamine sunt recomandate aproape tuturor oamenilor, dar câteva categorii au o nevoie aparte de ele. Iată cine sunt persoanele vizate:

Femeile aflate la menopauză - nivelul de estrogen din organism se reglează cu ajutorul unor suplimente de multivitamine ce conțin hormoni vegetali (fitoestrogeni și izoflavoni). Așadar, binevenite pentru doamnele ajunse în acest punct al vieții!;

Femeile însărcinate - pot apela la suplimente de multivitamine numai dacă alimentația lor nu le conferă suportul necesar. Obligatoriu, consult de specialitate și recomandare din partea unui ginecolog!;

Cei are acuză stări de oboseală accentuate - această categorie îi vizează mai ales pe studenții aflați în sesiune de examene;

Cei care țin cure de slăbire - mai apelează uneori la suplimentele de multivitamine, dar sfatul specialiștilor este să consulte înainte un nutriționist care știe cel mai bine cum se „împacă” multivitaminele cu alimentația aleasă;

Cele mai căutate multivitamine şi suplimente de pe piață

Pe o piață a medicamentelor supraaglomerată, în care publicitatea rezervată acestor produse ne inundă zilnic pe tv, radio, ziare, online, chiar și pe stradă, companiile farmaceutice nu puteau rata tocmai segmentul multivitaminelor. Am ales să prezentăm trei suplimente foarte căutate, ale căror rezultate sunt arhicunoscute și unanim apreciate. Să le luăm pe rând:

Multivitaminele Centrum conțin, așa cum îi spune și sloganul, „Complet de la A la Zinc”. Adică, vitamine, minerale și oligoelemente (minerale precum cromul, cobaltul, cuprul, iodul, fierul, manganul, seleniul cu rol în reacţiile chimice ale organismului) ce ajută la buna funcționare a organismului. „Complet de la A la Zinc” cuprinde: vitamina A, luteină, vitamina E, vitamina C, vitamina K, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, vitamina D, biotină, acid folic, niacina (NE), acid pantotenic, calciu, fosfor, magneziu, fier, iod, cupru, mangan, crom, molibden, selenium și zinc;

Multivitaminele Vitamax reprezintă un supliment ce încorporează 34 de elemente (vitamine, minerale și oligoelemente) benefice organismului. Așadar, în multivitaminele Vitamax regăsim: lăptişor de matcă, ginseng, polen, ulei de grâu încolţit, fosfatide din soia, ulei de floarea soarelui, arginină, lizină, acid orotic, biotină, vitamina A, colecalciferol, vitamina E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, pantotenat de calciu, nicotinamidă, arginină, fier, calciu, fosfor, potasiu, cupru, zinc, mangan, magneziu, iod, seleniu și fluor;

Studiu îngrijorător la nivel mondial

Recente studii de specialitate arată o realitate cu adevărat îngrijorătoare: numai 10% din populația planetei se hrănește echilibrat, adică își obține nutrienții necesari funcționării optime exclusiv dintr-o dietă echilibrată. Toți ceilalți au nevoie de suplimente nutritive și de multivitamine, în caz contrar riscând dezechilibre majore la nivelul funcționării optime a organismului. Iată de ce multivitaminele joacă un rol atât de important; în cazul persoanelor care pot avea predispoziție către boli (afecțiuni cronice etc), administrarea unor astfel de suplimente poate reprezenta un adjuvant de luat în seamă, totodată recuperarea în caz de convalescență; un necesar ridicat de minerale și vitamine regăsim în dieta copiilor aflați în creștere, a femeilor însărcinate, a fumătorilor (au nevoie de un aport mai mare de antioxidanți în organism comparativ cu nefumătorii), persoanelor cu imunitate fragilă sau a persoanelor care suferă de astenie, de oboseală cronică și a celor afectate de stres.

Dieta hipotensivilor: 8 alimente recomandate

Dieta te poate ajută la menținerea unei tensiuni arteriale optime, indiferent dacă ești hipertensiv sau hipotensiv. În acest articol explicăm cum ar trebui să fie dieta unei persoane care are tensiune arterială mai mică decât cea normală. Ce înseamnă hipotensiune arterială Hipotensiunea arterială înseamnă o tensiune mai mică decât cea […] mai mult »

Multivitamine Vitamax

Multivitamine Vitamax

Stresul cotidian în care ne ducem traiul de zi cu zi nu poate să nu lase urme asupra psihicului și organismul nostru. Corpul nostru reprezintă o mașinărie bine închegată, în care toate piesele sunt legate cu sens între ele, iar dacă una se defectează, celelalte vor avea de suferit. Ce […] mai mult »

Multivitamine Centrum

Multivitamine Centrum

Sănătatea este comoara noastră cea mai de preț, iar pe lângă o hidratare adecvată, o alimentație echilibrată și sport, mai putem adăuga un factor în ecuație – multivitaminele Centrum. Multivitaminele Centrum conțin, după cum spune sloganul produsului – ”Complet de la A la Zinc”, vitamine, minerale și oligoelemente (minerale precum cromul, […] mai mult »

Multivitamine Supradyn

Multivitamine Supradyn

Multivitaminele Supradyn reprezintă un suport la îndemână care ne poate ajuta să facem față stresului cotidian în care trăim. Multivitaminele Supradyn se găsesc sub formă de capsule, drajeuri și comprimate efervescente. Ce conțin suplimentele Multivitamine Supradyn? Multivitaminele Supradyn au în compozițe 12 vitamine esențiale, 8 minerale și oligoelemente, printre care: vitamina […] mai mult »