Dieta te poate ajută la menținerea unei tensiuni arteriale optime, indiferent dacă ești hipertensiv sau hipotensiv. În acest articol explicăm cum ar trebui să fie dieta unei persoane care are tensiune arterială mai mică decât cea normală.

Sursa foto: Shutterstock
Imaginea se descarcă aici.
Ce înseamnă hipotensiune arterială
Hipotensiunea arterială înseamnă o tensiune mai mică decât cea normală, adică apare atunci când valoarea scade sub 90/60 mm Hg. Atunci când tensiunea arterială scade, organele interne nu mai pot funcționa corect, pentru că nu mai primesc o cantitate suficientă de sânge.
Manifestările hipotensiunii arteriale pot fi puse în legătură și cu:
- poziția corpului: unele persoane amețesc atunci când se ridică brusc din poziția așezat sau culcat. Tocmai de aceea, este necesară monitorizarea tensiunii arteriale, mai ales la pacienții diagnosticați cu diabet și la seniori. Hipotensiunea posturală este asociată cu riscul de cădere și declinul cognitiv.
- tensiunea arterială postprandială: aceasta este o scădere a tensiunii arteriale care se manifestă la 1-2 ore după masă. Hipotensiunea arterială postprandială apare mai ales la persoanele în vârstă, la cele cu hipertensiune arterială, sau la cele care au fost diagnosticate cu boala Parkinson.
Care sunt cauzele hipotensiunii arteriale
Cauzele tensiunii arteriale scăzute pot fi multiple. Iată-le pe cele mai frecvente:
- tratamentul depresiei/anxietății;
- consumul de analgezice;
- deshidratarea;
- diabetul;
- tratamentul cu diuretice;
- tratamentul pentru afectiunile cardiace;
- tulburarile de alimentatie: bulimie, anorexie;
- aritmia.
Cum se manifestă hipotensiunea arterială
Simptomele hipotensiunii arteriale sunt următoarele:
- stare de amețeală;
- pierderea echilibrului;
- slăbiciune;
- vedere încețoșată;
- vertij;
- stare de greață;
- vărsături;
- probleme cu respirația;
- durere în piept;
- durere de cap;
- amorțirea membrelor.
Ce alimente sunt recomandate hipotensivilor
Sunt 3 reguli foarte importante în hipotensiune:
- hidratarea corectă (6-8 pahare de apă pe zi) este esențială în hipotensiune, pentru că ajută la combaterea ei.
- mese mai puțin îmbelșugate și mai dese (consumul redus de carbohidrați) sunt recomandate.
- limitarea consumului de alcool.
Dieta pentru hipotensivi: alimente care combat hipotensiunea arterială
Există anumite alimente care ajută la ameliorarea manifestărilor hipotensiunii arteriale. De exemplu, se recomandă în special fructele oleaginoase, lactatele, ouăle, cafeaua.
- Oleaginoase: nuci, migdale, alune de pădure, caju. Sunt bogate în vitamina B și astfel ajută la echilibrarea tensiunii arteriale, ameliorând starea de rău dată de hipotensiune. Oleaginoasele se pot consuma în loc de gustare, între mese (cât încape în căușul palmei, nu mai mult pentru că au multe calorii).
- Lactate: pentru că au în compoziție sodiu, lactatele ajută la echilibrarea tensiunii arteriale și în plus îmbunătățesc și circulația sângelui. Nu se recomandă excesul de sare. Lactatele pot fi consumate la orice oră din zi.
- Ouăle: ajută de asemenea la reglarea tensiunii arteriale pentru că au vitamina B12. Nu se recomandă mai mult de 4-6 ouă pe săptămână. Există și alte alimente bogate în vitamina B12: cereale integrale și carnea de vită, de exemplu.
- Cafeaua: se recomandă hipotensivilor datorita cofeinei, dar nu trebuie făcut exces, pentru că se poate dezvolta tahicardia sau aritmia. De asemenea, persoanele care au tulburări de somn nu ar trebui să consume cafea după-amiaza.
- Stafide: ajută la menținerea unei tensiuni arteriale normale. Stafidele ar trebui consumate dimineața, pe stomacul gol (30-40 stafide), timp de o lună.
- Morcovi: ajută la reglarea tensiunii arteriale. Pot fi consumați alături de alte alimente, sau sub formă de suc.
- Lamâi: sunt recomandate mai ales în cazurile de hipotensiune cauzată de deshidratare. Lămâia are antioxidanți, iar aceștia reglează nu numai circulația sanguină, ci și presiunea.
- Usturoiul: este un alt aliment care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale.
Care sunt alimentele contraindicate pacienților hipotensivi
Sunt câteva alimente care nu sunt recomandate pacienților hipotensivi, în sensul că acestea ar trebui consumate mai rar:
- pastele albe, orezul alb, pâinea, cartofii (carbohidrați simpli): sunt alimente care se digeră foarte repede și de aceea provoacă scăderea tensiunii arteriale. Sunt de preferat carbohidrații complecși (paste făinoase integrale, pâine integrală, orez brun) și alimente bogate în fibre (fructe și legume).
- bananele: nu sunt recomandate în hipotensiune pentru că sunt o sursă de potasiu, iar potasiul scade tensiunea arterială. Bananele trebuie consumate cu moderație.
- spanac: are un conținut scăzut de sodiu, prin urmare este mai potrivit persoanelor hipertensive.
Cazurile de hipotensiune sunt mai reduse decât cele de hipertensiune, dar asta nu înseamnă că tensiunea arterială nu trebuie monitorizată atent. Solicită întotdeauna sfatul medicului cardiolog în cazuri de tensiune arterială prea mare sau prea mică, inclusiv în ceea ce privește dieta recomandată.