Dieta hipotensivilor: 8 alimente recomandate

Dieta te poate ajută la menținerea unei tensiuni arteriale optime, indiferent dacă ești hipertensiv sau hipotensiv. În acest articol explicăm cum ar trebui să fie dieta unei persoane care are tensiune arterială mai mică decât cea normală.


Sursa foto: Shutterstock
Imaginea se descarcă aici.

Ce înseamnă hipotensiune arterială

Hipotensiunea arterială înseamnă o tensiune mai mică decât cea normală, adică apare atunci când valoarea scade sub 90/60 mm Hg. Atunci când tensiunea arterială scade, organele interne nu mai pot funcționa corect, pentru că nu mai primesc o cantitate suficientă de sânge.

Manifestările hipotensiunii arteriale pot fi puse în legătură și cu:

  • poziÈ›ia corpului: unele persoane ameÈ›esc atunci când se ridică brusc din poziÈ›ia aÈ™ezat sau culcat. Tocmai de aceea, este necesară monitorizarea tensiunii arteriale, mai ales la pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu diabet È™i la seniori. Hipotensiunea posturală este asociată cu riscul de cădere È™i declinul cognitiv.
  • tensiunea arterială postprandială: aceasta este o scădere a tensiunii arteriale care se manifestă la 1-2 ore după masă. Hipotensiunea arterială postprandială apare mai ales la persoanele în vârstă, la cele cu hipertensiune arterială, sau la cele care au fost diagnosticate cu boala Parkinson.

Care sunt cauzele hipotensiunii arteriale

Cauzele tensiunii arteriale scăzute pot fi multiple. Iată-le pe cele mai frecvente:

  • tratamentul depresiei/anxietății;
  • consumul de analgezice;
  • deshidratarea;
  • diabetul;
  • tratamentul cu diuretice;
  • tratamentul pentru afectiunile cardiace;
  • tulburarile de alimentatie: bulimie, anorexie;
  • aritmia.

Cum se manifestă hipotensiunea arterială

Simptomele hipotensiunii arteriale sunt următoarele:

  • stare de ameÈ›eală;
  • pierderea echilibrului;
  • slăbiciune;
  • vedere înceÈ›oÈ™ată;
  • vertij;
  • stare de greață;
  • vărsături;
  • probleme cu respiraÈ›ia;
  • durere în piept;
  • durere de cap;
  • amorÈ›irea membrelor.


Ce alimente sunt recomandate hipotensivilor

Sunt 3 reguli foarte importante în hipotensiune:

  • hidratarea corectă (6-8 pahare de apă pe zi) este esenÈ›ială în hipotensiune, pentru că ajută la combaterea ei.
  • mese mai puÈ›in îmbelÈ™ugate È™i mai dese (consumul redus de carbohidraÈ›i) sunt recomandate.
  • limitarea consumului de alcool.

 

Dieta pentru hipotensivi: alimente care combat hipotensiunea arterială

Există anumite alimente care ajută la ameliorarea manifestărilor hipotensiunii arteriale. De exemplu, se recomandă în special fructele oleaginoase, lactatele, ouăle, cafeaua.

  • Oleaginoase: nuci, migdale, alune de pădure, caju. Sunt bogate în vitamina B È™i astfel ajută la echilibrarea tensiunii arteriale, ameliorând starea de rău dată de hipotensiune. Oleaginoasele se pot consuma în loc de gustare, între mese (cât încape în căuÈ™ul palmei, nu mai mult pentru că au multe calorii).
  • Lactate: pentru că au în compoziÈ›ie sodiu, lactatele ajută la echilibrarea tensiunii arteriale È™i în plus îmbunătățesc È™i circulaÈ›ia sângelui. Nu se recomandă excesul de sare. Lactatele pot fi consumate la orice oră din zi.
  • Ouăle: ajută de asemenea la reglarea tensiunii arteriale pentru că au vitamina B12. Nu se recomandă mai mult de 4-6 ouă pe săptămână. Există È™i alte alimente bogate în vitamina B12: cereale integrale È™i carnea de vită, de exemplu. 
  • Cafeaua: se recomandă hipotensivilor datorita cofeinei, dar nu trebuie făcut exces, pentru că se poate dezvolta tahicardia sau aritmia. De asemenea, persoanele care au tulburări de somn nu ar trebui să consume cafea după-amiaza.
  • Stafide: ajută la menÈ›inerea unei tensiuni arteriale normale. Stafidele ar trebui consumate dimineaÈ›a, pe stomacul gol (30-40 stafide), timp de o lună.
  • Morcovi: ajută la reglarea tensiunii arteriale. Pot fi consumaÈ›i alături de alte alimente, sau sub formă de suc.
  • Lamâi: sunt recomandate mai ales în cazurile de hipotensiune cauzată de deshidratare. Lămâia are antioxidanÈ›i, iar aceÈ™tia reglează nu numai circulaÈ›ia sanguină, ci È™i presiunea. 
  • Usturoiul: este un alt aliment care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale.

 

Care sunt alimentele contraindicate pacienților hipotensivi

Sunt câteva alimente care nu sunt recomandate pacienților hipotensivi, în sensul că acestea ar trebui consumate mai rar:

  • pastele albe, orezul alb, pâinea, cartofii (carbohidraÈ›i simpli): sunt alimente care se digeră foarte repede È™i de aceea provoacă scăderea tensiunii arteriale. Sunt de preferat carbohidraÈ›ii complecÈ™i (paste făinoase integrale, pâine integrală, orez brun) È™i alimente bogate în fibre (fructe È™i legume).
  • bananele: nu sunt recomandate în hipotensiune pentru că sunt o sursă de potasiu, iar potasiul scade tensiunea arterială. Bananele trebuie consumate cu moderaÈ›ie.
  • spanac: are un conÈ›inut scăzut de sodiu, prin urmare este mai potrivit persoanelor hipertensive.

Cazurile de hipotensiune sunt mai reduse decât cele de hipertensiune, dar asta nu înseamnă că tensiunea arterială nu trebuie monitorizată atent. Solicită întotdeauna sfatul medicului cardiolog în cazuri de tensiune arterială prea mare sau prea mică, inclusiv în ceea ce privește dieta recomandată.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*