Vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă, ce ne oferă o stare de echilibru psihic și ne stimulează puterea de concentrare și memoria.
Vitamina B12 este considerată și cel mai puternic factor antianemic, luând în considerare că vitamina B12 este un factor-cheie în producerea de globule roșii.
Pe lângă aceste beneficii, vitamina B12 acționează ca o barieră ce împiedică depunerea de grăsimi în ficat și astfel vitamina B12 ne protejează celulele hepatice.
Nu putem omite implicarea serioasă a vitaminei B12 în sinteza ADN-ului, în transmiterea impulsurilor nervoase, dar și în funcționarea corectă a sistemului nostru nervos.
Înainte de a vorbi de sursele de vitamina B12, trebuie precizat faptul că vitamina B12 ne ajută să fim activi și să apreciem efectul său de a ne înlătura starea noastră de oboseală.
Sursele naturale de vitamina B12 sunt, mai ales, alimentele de origine animală (deși există o dezbatere în acest sens, despre care vom discuta puțin mai târziu) cum ar fi:
- Ficat de vițel, vită, pui, porc – gătit fiert sau înăbușit;
- Somon- gătit la cuptor sau pe grătar;
- Creveți- preparați la abur;
- Scoici- la cuptor sau pe grătar;
- Mușchi de vită sau cotlet de miel – preparat la cuptor sau pe grătar;
- Ou fiert;
- Rinichi de porc;
- Inima de vită;
- Carne de iepure;
- Sardine;
- Ton;
- Macrou
- Hering;
- Brânză;
- Lapte;
- Gălbenuș de ou;
- Șvaiter;
- Crap;
- Iaurt ce are un conținut scăzut de grăsime.
Este bine de știut că procesul de gătire al alimentelor de origine animală nu afectează în nici un fel proprietățile vitaminei B 12. De exemplu, vitamina B12 ”rămâne teafără” în situația în care fierbeți carnea de vită, la 175 de grade, pentru 45 minute.
Însă, vitamina B12 este distrusă în proporție de până la 50% în alimentele ce au fost introduse în cuptorul cu microunde.
Persoanele care adoptă un stil de viață vegetarian au ca surse de vitamina B12 cerealele integrale, pâinea, polenul, propolis, spirulină, drojdia inactivă și chiar borșul.
Vegetarienii și veganii suferă de o deficiență de vitamina B12? Există o adevărată dezbatere referitor la acest subiect.
O parte din lumea medicală, dar și o parte din nutriționiști, consideră că cei care adoptă un stil de viață vegetarian sau vegan suferă de o deficiență de vitamina B12. Explicația lor rezidă în ideea că vitamina B12 se poate găsi doar în produsele de origine animală.
Însă, există nutriționiști, dar și bucătari sau chef raw vegani care susțin că nici un ingredient natural de proveniență animală sau vegetală nu conține B12.
Vitamina B12 este o bacterie produsă de microorganisme și singura vitamina în care se găsește cobalt. Plecând la această premisă, specialiștii care susțin că vegetarienii și veganii nu sunt afectați de o carență de vitamina B12 pentru că sinteza vitaminei B12 are loc în intestinul mic, fiind și locul unde B12 se absoarbe. Din moment ce bacteriile din intestin au cobalt și alți nutrienți, se produce B12.
Indiferent de regimul alimentar pe care alegeți să îl adoptați, aveți grijă să asigurați organismului vostru cantitatea necesară de vitamina B12 pentru a vă menține o stare bună de sănătate.
Femeile însărcinate sau cele care alăptează sunt categoriile ce trebuie să consume o cantitatea mai mare vitamina B12.
Mai mult, pentru că vitamina B12 are un rol indispensabil în creșterea și dezvoltarea noastră, o carență de vitamina B12 poate afecta serios sănătatea copiilor.
Absorbția de vitamina B12 este puternic diminuată de inamici precum alcool, băuturile dulci, zahăr, prăjituri, bomboane, torturi, dar și de excesul de vitamina C, somnifere și pilule contraceptive.
Vitamina B12 este indispensabilă pentru organismul nostru și este una din rotițele esențiale care asigură o bună funcționare a mecanismului nostru interior.
Recomandarea editorului:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.
Am avut deficit de vitamina B12, ma simteam obosita si aveam adesea dureri de cap. Am citit pe net despre simptome si mi-am facut analizele si chiar aveam deficit de mai multe B-uri.