Vitamina B2 este o componentă a complexului de vitamină B și are un rol determinant în convertirea lipidelor, glucidelor şi proteinelor în energie.
Vitamina B2, ce mai poartă denumirea de riboflavină, este o componentă esențială folosită de organismul nostru pentru a produce globule roșii în sânge, tratând astfel anemia.
Printre beneficii oferite de vitamina B2 sunt aportul semnificativ ce îl aduce în regenerarea pielii și părului și efectele sale oxidante ce creează un zid de protecție împotriva îmbătrânirii premature.
În plus, vitamina B2 este folosită în prevenirea sau tratarea mai multor inamici ai sănătății noastre precum cataracta sau senzațiile de usturime ale ochilor, rozaceea și migrena.
Pentru că vitamina B2 este hidrosolubilă, trebuie să o consumăm zilnic, iar sursele naturale de vitamina B2 le puteți vedea aici:
- Drojdie de bere;
- Ficatul de vită sau vițel poate fi preparat înăbuşit sau fiert;
- Rinichi de vită sau de vițel fiert;
- Muşchi de vită fiert sau înăbuşit;
- Inima de vită sau de vițel fiert;
- Spanac sau sparanghel – gătit fiert;
- Conopidă – gătită fiert;
- Varză sau varză de Bruxelles – preparată fiert;
- Fasole verde – gătită fiert;
- Ouă – fierte;
- Broccoli – preparat la abur;
- Lactate – cum ar fi laptele de vacă, de capră, brânza degresată, iaurtul cu un conţinut scăzut de grăsime;
- Pește – cum ar fi macroul, heringul;
- Țelină – crudă;
- Salată verde;
- Ciuperci;
- Nuci, migdale prăjite;
- Avocado;
- Roșii, castraveți;
- Ovăz, hrișcă;
- Soia;
- Miere, polen;
- Prune;
- Căpșuni, zmeură, fragi, măceș;
- Frunze de urzică, păpădie, loboda, menta, cicoare, nalbă;
- Rădăcină de ginseng oriental, spirulină.
Este bine de știut că prepararea alimentelor la temperaturi mari nu afectează proprietățile vitaminei B2.
Un inamic serios al vitaminei B2 este lumina, din acest motiv este recomandat să folosiți recipiente opace sau locuri ferite de lumină pentru a depozita produsele lactate, produsele făinoase sau carne.
Pe lângă acest fapt, alți factori care duc la distrugerea vitaminei B2 sunt ceaiul și cafeaua, agenții alcani cum este praful de copt, dar și alimentele procesate sau anticoncepționalele.
Acum că am aflat în ce alimente putem găsi vitamina B2 și ponturi pentru a nu-i afecta proprietățile, următorul pas este de a afla cantitatea zilnică necesară de vitamina B2 pentru organism:
- Copii – 0,6 până la 1,4 miligrame pe zi;
- Adolescenți și femei – 1,5 mg pe zi;
- Bărbați – 1,6 mg pe zi;
- Femei însărcinate – 1,6 mg pe zi;
- Femei care alăptează – 1,8 mg pe zi;
- Sportivi – 25-50 de mg.
După ce am făcut o incursiune în ”bucătăria” vitaminei B2, am descoperit încă un alt aliat de nădejde care se găsește în farfuriile noastre, cu ajutorul căreia putem menține o stare bună de sănătate.
Recomandarea editorului:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.