Vitamina B5 – surse naturale

Vitamina B5, ce face din complexul de vitamina B, este un aliat de nădejde al organismului nostru care ne ajută să îi facem mai bine față stresului.

Surse-naturale-Vitamina-B5Vitamina B5 joacă un rol semnificativ și în procesul de producere de anticorpi, prin care vitamina B5 ne întărește imunitatea.

În afară de aceste responsabilități, vitamina B5 este utilizată în tratarea artritei și afecțiunilor cardiovasculare, dar și în diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei.

Vitamina B5 ne ajută organismul și în relația noastră cu medicamentele. Nu numai că vitamina B5 reduce reacțiile adverse provocate de medicamente, dar și ajută organismul să elimine toxinele ce vin din medicamente.

În plus, vitamina B5 se ocupă de activarea și realizarea proceselor de detoxifiere, ce sunt necesare mai ales în cazul alcoolismului.

Vitamina B5 mai este necesară organismului pentru o desfășurare mai rapidă a acțiunii de cicatrizare a plăgilor.

Mai jos găsiți lista cu cele mai importante alimente care reprezintă surse naturale de vitamina B5:

  • Porumb – fiert;
  • Conopidă – preparată fiert;
  • Broccoli – gătit la aburi;
  • Ouă – fierte;
  • Mazăre verde – gătită;
  • Cartof dulce – gătit;
  • Linte – gătită;
  • Ficat;
  • Pește – cum ar fi codul, ton;
  • Homar – gătit;
  • Drojdie de bere;
  • Ardei iute;
  • Broccoli;
  • Semințe de floarea-soarelui;
  • Orez brun;
  • Ovăz, orz, hrișcă;
  • Sucul plantei de orz și ovăz;
  • Brânză de oaie, de bivoliță, de vacă, de capră;
  • Iaurt, unt;
  • Lapte de vacă;
  • Lapte matern;
  • Ciuperci;
  • Roșii, castravete, dovleac, vinete;
  • Smochine, migdale, nuci, caju;
  • Mere, pere, struguri, prune crude sau uscate;
  • Avocado, ananas, cireșe, caise;
  • Fructe de pădure – zmeură, afine, coacăze negre, mure;
  • Căpșuni, grapefruit, lămâi, portocale;
  • Germeni de grâu;
  • Pătrunjel;
  • Frunze de andive și salvie;
  • Miere, polen;
  • Urzică – frunze și rădăcină;
  • Rădăcină de ginseng oriental.

Din păcate, gătitul, congelarea sau alte operațiuni precum procesarea comercială a alimentelor afectează vitamina B5 și îi reduc efectele asupra organismului. De exemplu, alimentele congelate sau în conservă pierd 2/3 din cantitatea totală de vitamina B5.

Un alt exemplu în acest sens se referă la fructele și sucurile de fructe, care atunci când sunt supuse operațiunilor de prelucrare și ambalare pierd un procent între 7-50% din cantitatea de vitamina B5.

În ceea ce privește doza necesară de vitamina B5 pentru organismul vostru, cifrele sunt următoarele:

  • pentru copii – 3 până la 8 miligrame pe zi;
  • pentru adolescenţi şi pentru adulţi – 10 mg pe zi;
  • pentru femeile însărcinate sau care alăptează – intre 15 si 20¨mg pe zi.

Armata de inamici care anulează efectele vitaminei B5 în organismul nostru este formată, atât din cafea, alcool, stres, cât și de contraceptive orale, somnifere și antibiotice.

Organismul nostru are nevoie de vitamina B5 pentru o bună desfășurare a activității sale complexe, iar un organism care merge ca o mașinărie bine unsă ne oferă o stare bună de sănătate.

Recomandarea editorului:


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*