Vitamina B6 – surse naturale

Vitamina B6 reprezintă denumirea genetică pentru trei substanțe piridoxalul, piridoxamina și cea mai cunoscută – priridoxina și nu face parte din complexul de vitamina B6.

Surse-naturale-Vitamina-B6Vitamina B6, ce este o vitamină hidrosolubilă, are un rol esențial în sprijinirea organismului, conferindu-i corpului nostru energia de care are nevoie.

În plus, vitamina B6 este implicată în formarea hemoglobinei ce ne conferă culoare roșie a sângelui.

Vitamina B6 este responsabilă şi de crearea de limfocite, iar astfel vitamina B5 devine un aliat serios al organismului în prevenirea anumitor forme de cancer.

Tot vitamina B5 asigură transportul oxigenului în corp și oferă un sprijin semnificativ pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Nu, în ultimul rând, vitamina B6 are un rol foarte important în crearea de anticorpi, ce ne ajută să ne întărim sistemul imunitar.

Vitamina B6 – surse naturale

După ce am aflat câteva atribuții pe care vitamina B6 le are de îndeplinit în organismul nostru, cum ne putem bucura atunci de beneficiile vitaminei B6? Este momentul să deschidem meniul cu surse naturale bogate în vitamina B6 și să ne îndreptăm atenția către:

  • Sparanghel – preparat fiert. Printre beneficiile consumul de sparanghel se numără îmbunătățirea puterii de concentrare, dar și a capacității noastre de gândire;
  • Avocado – adăugat în diferite salate;
  • Cartofi – preparați copți sau la aburi;
  • Morcov – de preferabil consumat crud;
  • Mazărea verde -conține pe lângă vitamina B6 și acid folic, important pentru sănătatea noastră;
  • Piept de pui sau de curcan- preparat la grătar;
  • Mușchi de vită – gătit la grătar;
  • Cod – preparat la cuptor sau fript;
  • Organe – precum ficat și rinichi;
  • Broccoli – preparat la aburi;
  • Spanacul – preparat fiert;
  • Conopidă – dacă nu o puteți consuma crudă, o variantă este să consumați piureul de conopidă amestecat cu piure de cartofi;
  • Varză – gătită fiert:
  • Praz – preparat fiert;
  • Ceapă, țelină, ardei – consumate crud;
  • Ciuperci;
  • Usturoi;
  • Conopidă – dacă nu o puteți consuma crudă, o variantă este să consumați piureul de conopidă amestecat cu piure de cartofi;
  • Pepene – verde și galben;
  • Ananas, căpșuni, struguri;
  • Alune, nuci;
  • Orez;
  • Drojdie de bere;
  • Cereale integrale;
  • Rădăcină de ghimbir.

Vitamina B6 își pierde din proprietăți când alimentele sunt procesate. De exemplu, înghețarea fructelor face ca acestea să piardă aproximativ 15% din cantitatea de vitamina B6 .

A venit momentul să vorbim puțin și despre cantitatea zilnică necesară de vitamina B6 pentru organismul nostru:

  • pentru copii 1,6-18 miligrame pe zi;
  • pentru adolescenți și pentru adulți 2-2,2 mg pe zi;
  • pentru femeile gravide 2,5 mg pe zi.

Este bine de știut că femeile care folosesc anticoncepționale au nevoie de o doză mai mare de vitamina B6.

În afară de acest aspect, vitamina B6 sau piridoxina poate fi utilizată de femei pentru a le alina simptomele premenstruale.

Vitamina B6 contribuie la menținerea echilibrului în organismul nostru și, în acest fel, ne ajută să ne bucurăm de o stare bună de sănătate.

Recomandarea editorului:


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*