Rolul vital pe care vitamina C îl joacă pentru sănătatea noastră nu poate fi contestat de nimeni. Vitamina C se asigură și ajută organismul nostru să își desfășoare activitatea eficient și productiv pentru a ne oferi o sănătate premium.
În afară de ”clasicele” beneficii ale vitaminei C precum tratarea răcelii (un virus nu poate trăi într-un mediu încărcat cu vitamina C) sau întărirea sistemului nostru imunitar, vitamina C combate și riscul apariției unor boli precum cancer sau Alzheimer.
Tot vitamina C luptă împotriva infecțiilor și ajută la eliminarea toxinelor din corp.
Vitamina C se preocupă de bunăstarea noastră intelectuală și psihică și acționează ca un foarte eficient antidepresiv.
Nu, în ultimul rând, vitamina C acționează ca un puternic antioxidant prin care ne putem menține o piele frumoasă, dar și o dantură sănătoasă.
Mai departe, desființăm un mit legat de vitamina C. Nu portocala este sursa cea mai bogată de vitamina C, ci ardeiul gras, măceșele, urmate de:
- Pătrunjel, cimbru, zmeură;
- Conopidă – preparată fiert;
- Broccoli- gătit la abur;
- Căpșuni;
- Ardeiul iute;
- Spanac – preparat fiert;
- Usturoi;
- Sparanghel;
- Castravete cu coajă;
- Țelină, fenicul;
- Morcovi;
- Cartofi;
- Vinete;
- Varză, varză de Bruxelles;
- Kiwi, ananas, banană;
- Papaya, lâmâie, portocale, grapefruit;
- Suc de lămâie – stors proaspăt;
- Avocado, mango;
- Smochine, afine, merișoare, coacăze negre;
- Piersici, caise, prune;
- Fructul pasiunii, cuișoare, fructele goji.
Pentru a beneficia din plin de bogăția oferită de vitamina C, este recomandat să consumați alimentele în stare crudă.
Dacă gătiți legumele sau fructele pentru un interval mai mare de 20 de minute, veți pierde până la jumătate din conținutul inițial de vitamina C.
În plus, fructele și legumele conservate și supuse apoi procedeului de reîncălzire, rămân cu doar o treime din conținutul lor de vitamina C.
Un alt pont ce merită știut este că sucurile de fructe ambalate din comerț, ce au fost supuse proceselor de pasteurizare și conservare, sunt sărace în vitamine C (este valabil și pentru celelalte vitamine).
Un amănunt interesant este că dimineață, când vă savurați ceșcuța de cafea, luați o cantitate de aproximativ 6 mg de vitamine C .
Doza zilnică recomandată de vitamina C variază în functie de vârstă, sex, afecțiuni, de necesitățile proprii ale fiecărui organism, dacă sunteți fumător sau nu etc.
Însă, specialiștii au estimat următoarele valori esențiale:
- Bebeluși până la 6 luni – 40 de miligrame;
- Femei peste 19 ani – 75 mg;
- Barbați peste 19 ani – 90 mg.
Este bine de știut că fumătorii au nevoie de o cantitate suplimentară de vitamina C, de până la 35% pentru a ajuta organismul să contracareze daunele cauzate de fumat.
Țineți minte un lucru esențial despre vechea noastră cunoștiință, acela că vitamina C deține rolul principal de protecție în organismul nostru. Astfel, vitamina C are grijă de noi și ne apără sănătatea de intrușii nepoftiți ce vin cu intenții necurate.
Recomandarea editorului:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.