Vitamina K reprezintă un grup de substanțe chimice ce contribuie la buna desfășurare a activității organismului nostru.
Vitamina K este importantă pentru ”sănătatea” sângelui nostru. Vitamina K ajută substanțial la coagularea sângelui și la prevenirea hemoragiilor de orice tip.
În plus, vitamina K previne și riscul apariției unor menstruații abundente și dureroase.
Vitamina K este responsabilă și pentru sănătatea oaselor și ne ferește de osteoporoză, artrită şi alte afecţiuni ale oaselor.
Tot această vitamină este utilizată de organism pentru a preveni atacurile de cord, artrita reumatoidă, afecțiunile hepatice, embolia pulmonară și apariția de pietre la rinichi.
Vitamina K este folosită și pentru prevenirea sau tratarea mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la ficat, pancreatic, de prostată etc.
După ce am trecut în revistă o parte din beneficiile vitaminei K, este timpul să aflăm care sunt sursele de unde putem lua doza necesară de vitamina K:
- Ulei de rapiţă şi măsline;
- Spanac, broccoli;
- Fasole verde – preparată fiert;
- Fasole boabe – preparat fiert;
- Conopidă – preparată fiert;
- Morcovi și ardei roșu – consumate crud;
- Salată verde, sparanghel;
- Ceapă verde, pătrunjel;
- Fenicul;
- Sfeclă roșie;
- Gulii;
- Prune uscate;
- Muștar;
- Castravete murat;
- Măcriș;
- Varza – gatită sau murată;
- Varza kale, varza de Bruxelles, dar și mai puțin folosiți la noi – napii;
- Ceaiul verde.
Nu putem uita condimentele bogate în vitamina K. Pentru o sursă bună de vitamina K, presărați în preparatele voastre chili, cimbru, coriandru, oregano, curry sau busuioc.
Dacă folosiți sau consumați alimentele, după ce le-ați congelați în prealabil, veți distruge substanțele nutritive benefice ale vitaminei K.
În afară de acest lucru, vitamina K poate fi distrusă și de aerul poluat, aspirină, anticoagulante, toate tipurile de penicilină, dar și de radiațiile și razele X.
După ce am aflat alimentele și inamicii vitaminei K, este timpul să vorbim despre cantitatea zilnică recomandată de vitamina K:
- 2 mcg pentru copiii între 0-6 luni;
- 2,5 mcg pentru copiii între 7-11 luni;
- 30 mcg pentru copiii între 1-3 ani;
- 55 mcg pentru copiii între 4-8 ani;
- 60 mcg pentru copiii între 9-13 ani;
- 75 mcg pentru adolescenţii între 14-18 ani;
- 120 mcg pentru adulţii bărbaţi peste 19 ani;
- 90 mcg pentru adulţii femei peste 19 ani;
- 90 mcg pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Organismul nostru are nevoie de vitamina K pentru a-și desfășura activitatea complexă și pentru a ne construi și menține fundația corpului nostru.
Recomandarea editorului:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.